Veel politie op de been bij de laatste intocht.
Veel politie op de been bij de laatste intocht. Foto: Bastiaan Miché
video

Broertjes wil maatschappelijk debat organiseren over Zwarte Piet

Politiek

HILVERSUM - De handschoen die actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft neergelegd in de hoek van burgemeester Pieter Broertjes wordt opgepakt. De burgervader zegt het maatschappelijk debat over een andere invulling van de intocht van Sinterklaas te willen organiseren.

"Ja, daar voel ik wel wat voor", meldt hij tijdens 'Het gesprek met', het tweewekelijkse gesprek van deze krant in samenwerking met GooiTV. Broertjes vertelt dat Hilversum het oor al te luisteren heeft gelegd bij Zaanstad, de gemeente die in 2018 de landelijke intocht van Sinterklaas verzorgde en vooraf voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bij elkaar bracht. Dat wordt gezien als succesvol.

Greep
"Die discussie gaan we ook hier met elkaar aan, want aan beide kanten moet iets gebeuren. De gemeente kan daar de regie in nemen, dus dat debat gaan we organiseren", luidt zijn reactie op de vraag of hij dit debat, dat de maatschappij al jaren in de greep houdt, wil verzorgen.

Grimmig
Broertjes verwijst naar de laatste intocht van de goedheiligman. Aan het eind van de optocht moest de stoet worden teruggestuurd de Prins Bernhardstraat in, omdat het rond het demonstrantenvak van KOZP voor de lampenwinkel op de Groest grimmig werd. Niet-aangekondigde pro-zwarte piet-aanhangers meldden zich, waardoor Broertjes besloot de demonstratie te stoppen omdat naar zijn mening de veiligheid van de KOZP'ers in het geding kwam.

Net goed
"We gaan het niet nog een keer zo doen", zegt de burgervader resoluut over de gebeurtenissen van zaterdag 17 november. "Het ging vorig jaar maar net goed; dankzij de paarden hebben we de boel nog uit elkaar kunnen houden. Dat zag er niet leuk uit. Ik was er zelf bij", voegt hij eraan toe.

Boven de partijen
De actiegroep voelt zich mede hierdoor aangetast in hun demonstratierecht en diende een klacht in. Twee weken terug werd de zaak behandeld bij de onafhankelijke bezwaarcommissie. Tijdens dit gesprek kwam het maatschappelijke debat aan de orde. KOZP gaf toen aan dat zij dit een taak vindt van de burgemeester, omdat die boven de partijen hoort te staan.

Correspondentie
Broertjes zegt te wachten op het advies van de bezwaarcommissie voordat hij hiermee verder aan de slag gaat. Dat gaat nog weken duren, omdat de gemeente eerst nog correspondentie moet aanleveren bij de actiegroep, die daar dan nog op mag reageren.

Zie hieronder het hele gesprek met de burgemeester onder meer over oud en nieuw en de wietproef.

Uit de krant