Flyeren tegen de figuur van Zwarte Piet in de kantine van de NTR.
Flyeren tegen de figuur van Zwarte Piet in de kantine van de NTR.

Flyeren bij NTR tegen Zwarte Piet

Algemeen

HILVERSUM - Medewerkers van de NTR die van hun lunch genoten, kregen vanmiddag kort bezoek van zes anti-zwarte pietbetogers. De gasten deelden ruim honderd flyers uit met de mededeling zich uit te spreken voor de verdwijning van zwarte piet uit het Sinterklaasjournaal; een programma van deze publieke omroep.

"Voor de NTR is het maatschappelijke debat over Zwarte Piet een verdienmodel. De makers van het Sinterklaasjournaal lijken te denken: hoe meer debat, hoe meer aandacht voor ons programma. Maar wij willen geen debat. Wij willen dat de racistische karikatuur wordt afgeschaft", zo is te lezen op de flyer. 

Ondanks eerdere beloften van de NTR menen de betogers dat er nog altijd sprake is van een zogeheten blackface-uitstraling. De meeste pieten zijn dan weliswaar niet egaal zwart geschminkt (roetveegpiten), maar enkelen nog steeds wel. Daarnaast dragen ze bijvoorbeeld ook pagepakjes, die gebaseerd zijn op de kleding die tot slaaf gemaakte kinderen in het verleden droegen.

Verder merken de betogers op dat alle pieten worden neergezet als dom en onnozel. "Dat is een restant van de racistische stereotypering van zwarte mensen", is te lezen in een persbericht.

"Als de NTR elke schijn van racisme wil vermijden dan moeten ze een heel nieuwe piet bedenken, zoals dat in Amsterdam is gedaan. Nu zijn de roetveegpieten niet meer dan een slappe poging om zowel voor- als tegenstanders tevreden te stellen. Dat leidt ertoe dat blackface in stand wordt gehouden."

Dit jaar is de landelijke intocht van Sinterklaas. Dit is voor betogers het ideale moment voor de NTR een nieuw soort sidekick voor Sinterklaas te presenteren, die dan ook te zien is in het Sinterklaasjournaal.

Uit de krant