Afbeelding

RIVM activeert hitteplan; de zonkracht is hoog!

Algemeen

HILVERSUM - Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vandaag het hitteplan geactiveerd. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel (al binnen 15 minuten) verbanden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

De warmte houdt de komende dagen aan. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico's met zich mee.

Volgens het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden. Vanaf morgen zelfs meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte
• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding         door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrand;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Over het hitteplan
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Tips, advies of vragen
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Uit de krant