Afbeelding

Hilversumse St. Vituskerk in IS-dreigement

Politie

HILVERSUM - "IS bedreigt Nederland vanwege boerkaverbod. Tuig." Dat meldt PVV-leider Geert Wilders op twitter naar aanleiding van een gefotoshopte afbeelding waarop te zien is hoe de Hilversumse St. Vituskerk explodeert.

De afbeelding zou afkomstig zijn van pro-IS-kanaal GreenB1rds. Te zien is hoe de kerktoren in vuur en vlam staat terwijl een gewapende militair toekijkt. Daarbij staat onder meer vermeld: "We zijn gekomen om jullie af te slachten". Waarom juist de Sint Vituskerk op de afbeelding staat, is onduidelijk. 

De poster zag het levenslicht op donderdagavond 1 augustus, meldt Hilversumse blogger en jihadwatcher Mark 'Azazel' van den Berg op deze site. "Op dat moment is deze kerk dus een legitiem doelwit voor eenzame wolfjes om een succesvolle aanslag te plegen. De reden waarom deze kerk het nu moet ontgelden, zal wel enigszins symbolisch wraak zijn op de bombardementen van de coalitie dat door de aanhangers van IS steevast als Christelijk terrorisme. Dat is alvast een motief voor het hoe en waarom."

De gemeente Hilversum, de politie en pastoor Jules Dresmé zijn op de hoogte van de afbeelding en hebben nauw contact met elkaar, vertelt een gemeentewoordvoerder. "We houden het in de gaten, maar veel meer dan dat kunnen we niet doen."

Uit de krant