Burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé waren zondag op straat vanwege het onderzoek naar het verdachte pakketje.
Burgemeester Pieter Broertjes en pastoor Jules Dresmé waren zondag op straat vanwege het onderzoek naar het verdachte pakketje. Foto: © Bastiaan Miché

Broertjes: 'Geen enkele aanleiding om bovenmatig ongerust te zijn'

Algemeen

HILVERSUM - In iets meer dan twee weken tijd haalt de Sint Vituskerk aan de Emmastraat twee keer het nieuws. Dan is de opvatting dat er dan wel wat aan de hand zou zijn. Maar, zo zegt burgemeester Pieter Broertjes, het huisje moet wel bij het schuurtje blijven. "Alles wat aandacht krijgt, maakt het groter, al is het twee keer loos alarm geweest. We moeten het wel in perspectief houden", benadrukt hij.

Zondag, nadat de omgeving van de Emmastraat uren was afgezet vanwege het verdachte pakket, bleek er eveneens niets aan de hand. Dat wees onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) uit. Tegen 14.00 uur werd de omgeving weer vrijgegeven. In de ochtend was melding gemeld van de koffer die op het terrein van de kerk stond. "Dan is het spel op de wagen en dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere noemen", aldus Broertjes.

Verwarde Engelse
Volgens hem was de eerder deze maand verspreide IS-poster met daarop een Vituskerk die in vuur en vlam staat ook niets. Broertjes zegt dat er onderzoek is gedaan naar de herkomst. Dat spoor leidde naar een verwarde Engelse vrouw die de invoering van het boerkaverbod op de een of andere manier gekoppeld had aan de MH17-zonnebloemen en zo in Hilversum uitkwam.

Dresmé
"Er is geen enkele aanleiding om bovenmatig ongerust te zijn", stelt de burgervader. Wel geeft hij aan dat er extra alertheid is rond de Hilversumse kerk, zoals dat ook het geval is op en rond het Media Park. Pastoor Jules Dresmé deelt dezelfde mening. "Ik heb geen zorgen, behalve dan die van de onrust die dit heeft opgeroepen. Het is niks. Gewoon domme pech."

Serieus werk
Door het onderzoek kon de kerkdienst zondagochtend niet doorgaan. De mensen die in de kerk zaten, konden pas later het gebouw aan de achterkant verlaten. Dat de insteek op veiligheid ligt, vindt Dresmé meer dan begrijpelijk. "Het is goed dat daar serieus werk van is gemaakt. De aanleiding is iets dat wel vaker gebeurt. Tijdens of na het weekeinde ligt er vaker rommel achter het hek."

Uit de krant