De Vorstin.
De Vorstin. Foto: Bastiaan Miché

Het gaat goed met De Vorstin, al zijn er nog zat aandachtspunten

Cultureel

HILVERSUM - Gold De Vorstin jarenlang 'als die eredivisieclub waar continu geld naartoe moest', zoals binnen de Hilversumse politiek nog weleens werd geroepen, tegenwoordig gaat het best aardig met het Hilversumse poppodium. Zo is er in 2018 een positief resultaat geboekt van 31.631 euro.

Na een best stevige discussie binnen de Hilversumse commissie in november 2017 over een nieuw reddingsplan, ging de gemeenteraad een maand later akkoord met het reddingsplan 'Toekomst Podium De Vorstin'. Dat was noodzakelijk omdat het zware tijden zijn voor poppodia in het algemeen en het Hilversumse podium, dat toen eindelijk eens zwarte cijfers presenteerde, wat vlees op de botten kreeg. Daarom ontving De Vorstin voor 2018 ruim 1,1 miljoen euro subsidie.

Transparant
Nu blijkt dat er in 2018 een positief resultaat is geboekt. Bovendien, aldus het college van burgemeester en wethouders (B en W), zijn de jaarstukken helder, transparant en uitgebreid. "Het jaarverslag geeft een goed beeld van de ontwikkeling die de organisatie in 2018 heeft doorgemaakt", is de constatering. "Het geeft een beknopte samenvatting van de programmering, de samenwerking met culturele partners, het bereikte publiek en promotie, en een schets van ontwikkelingen binnen de organisatie."

Positief is verder dat er 'bewust en gedegen' gewerkt wordt aan een toekomstbestendige Vorstin. De interne organisatie is verbeterd en het ziekteverzuim gedaald. Maar er zijn natuurlijk ook punten van zorg. Zo is De Vorstin voor een relatief groot deel van de omzet afhankelijk van een korte periode, namelijk het najaar, staat in de jaarstukken. "Dit betekent dat er in deze periode een hoge werkdruk is en dat alles wat de exploitatie negatief beïnvloedt ook grote impact heeft op de totale exploitatie." De Vorstin streeft daarom naar meer spreiding.

Morgen meer hierover in de Gooi en Eembode.

Uit de krant