Afbeelding
Foto: Pixabay

Stijgende armoede in Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Terwijl het aantal armen in Nederland daalt, zo geeft het Sociaal Cultureel Planbureau aan, gaat Hilversum tegen deze trend in. In de gemeente is in de afgelopen jaren het aantal minimahuishoudens toegenomen. Volgens wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen telde Hilversum in 2018 3.900 gezinnen die onder de armoedegrens zitten.

Dat blijkt uit de antwoorden van de D66-bestuurder op schriftelijke vragen van Hilversums Belang. Begin september klom Hilversums jongste politieke partij in de pen nadat het planbureau de onderzoeksgegevens publiceerde. Op de vraag of de armoede in Hilversum eveneens is gedaald, luidt het antwoord 'nee'.

Zowel in aantallen als in het aandeel huishoudens is er in Hilversum sprake van een stijging. Uit de Armoedemonitor Hilversum blijkt dat in 2015 3.487 van de in totaal 41.746 huishoudens in Hilversum (8,4 procent) zaten onder de bijstandsnorm tot 110 procent.

In 2018 was de tussenstand 3.900 op 42.065 (9 procent). "Het Sociaal Cultureel Planbureau houdt echter geen rekening met de effecten van het gemeentelijk minimabeleid op het huishoudinkomen", deelt Wolthers mee in haar beantwoording. "Omdat Hilversum een ruimhartig gemeentelijk minimabeleid kent, ligt het besteedbaar inkomen van minimahuishoudens in Hilversum hoger dan het referentiebudget dat het Sociaal Cultureel Planbureau hanteert."

Uit de krant