Alex de Kruijff: 'Toch lekker, zo'n reuzestroopwafel.'
Alex de Kruijff: 'Toch lekker, zo'n reuzestroopwafel.' Foto: © Bastiaan Miché

Montessori-Centrum neemt na 34 jaar afscheid van directeur Alex de Kruijff

Mensen

HILVERSUM - Hij blijft nog wel zijdelings betrokken bij de school, maar afgelopen week nam Alex de Kruijff definitief afscheid als directeur van de Montessorischool-Centrum.

Hij heeft zojuist een nieuwe iPad cadeau gekregen van de leerlingen en buiten op het schoolplein staat - terwijl de regen met bakken uit de lucht komt - een stroopwafelkraam. "Ik heb ooit laten weten dat de stroopwafel mijn favoriete koek was en dat is blijven hangen", zegt Alex de Kruijff. "Toch lekker, zo'n reuzestroopwafel."

De 65-jarige inwoner van Loosdrecht geniet volop van het afscheid, met onder meer zijn twee kinderen en drie kleinkinderen als toeschouwers. "Natuurlijk weet je dat ze ergens mee bezig zijn", reageert hij op de vraag of er al iets bekend was. "Het is moeilijk om iets te organiseren als de directeur in de buurt is."

Hilversummer De Kruijff was maar liefst 34 jaar als directeur werkzaam binnen de school aan de Naarderstraat en werkte daarvoor op een school voor speciaal onderwijs in Zoetermeer. "Daar kon ik werk krijgen. En ik kreeg er een huis bij", is de uitleg. En hoewel het werk daar prima beviel - vooral ook het individuele begeleiden van de leerlingen - miste De Kruijff toch Hilversum en omstreken. "Daar heb je wel flats en nieuwbouw en hier zit je toch lekker centraal, kun je zo de hei op en zit je in Loosdrecht lekker aan het water."

Op de Montessorischool-Centrum, toen nog met drie gebouwen (Melkpad, Naarderstraat, Tesselschadelaan) in Hilversum, kon De Kruijff als directeur aan de slag. "Maar toen was je één middag directeur en voor de rest stond je voor de klas. Tegenwoordig is directeur zijn van een school een fulltimebaan", vertelt hij. "En toen ik hier kwam was het nog een vrij kleine school. Maar we groeiden. En dan is drie locaties niet handig. En toen kwam dit gebouw beschikbaar."

De Montessorischool-Centrum werkt nauw samen met die van Zuid, telt zo'n 350 leerlingen en bestaat inmiddels 94 jaar. "We gaan richting de 100", jubelt De Kruijff, die met het woord 'we' beseft dat echt afscheid nemen moeilijk is. "Ik blijf op de achtergrond nog wel dingen doen. Bouwzaken bijvoorbeeld." Daarmee doelt de nu oud-directeur, die is vervangen door Nina Bouwman, op de renovatie of nieuwbouw (hij noemt het zelf 'vernieuwbouw') van het toch wel gedateerde en krappe schoolgebouw.

Wat tijdens het gesprek vooral overheerst is het gevoel van trots op de school en het 'specifieke onderwijs'. Het feit dat het Montessori-onderwijs in Hilversum standhoudt, vindt hij prachtig. Vooral de gedachten 'help mij het zelf te doen' (zowel van leerkracht naar leerlingen als van directeur naar leerkracht) en 'vrijheid en gebondenheid' zijn bijzonder. "En mensen denken dat op het Montessori juist van alles mag, maar het gaat juist zeer gedisciplineerd. Maar je krijgt hier wel de ruimte."

En ook voor kinderen met dyslexie of autisme kan het Montessori-onderwijs goed werken, meent De Kruijff, die afstand neemt van de gedachte dat alleen hoogopgeleide ouders hun kinderen naar 'zijn' school brengen. "Wat ons publiek typeert, is de bewuste keuze voor ons onderwijs. Ze kiezen niet voor de school om de hoek. Dat maakt de leerlingen juist ook meer gemêleerd.

Maar nu is het klaar en heeft De Kruiff meer tijd voor de kleinkinderen, een mooie reis maken en "heeft mijn vrouw ook nog wel wat klussen in haar hoofd. De school is toch een beetje je kindje. Je wilt dat het goed achterblijft. Dat moet gaan lukken."

Uit de krant