Afbeelding
Foto: Ab Walet

Hilversum vervangt 88 bomen en plant er nog 64 extra bij

Natuur en Milieu

HILVERSUM - In elf Hilversumse straten, verspreid door de gehele gemeente, worden de komende maanden 88 bomen één op één vervangen. Daarnaast komen er in deze straten nog eens 64 bomen bij. Deze extra aanplant kost 192.000 euro.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het vervangen van de 88 bomen wordt betaald vanuit het reguliere onderhoudsbudget (instandhouding bomenbestand). Voor de 64 extra bomen doet het college een beroep op het Herplantfonds.

In het zogenaamde velbeleid Hilversum 2013-2030 geldt als uitgangspunt dat voor elke te vellen boom een boom wordt herplant. De aanvrager van de omgevingsvergunning heeft de keuze tussen het daadwerkelijk herplanten van een boom of het storten van een bedrag ter grootte van de herplantwaarde van de te vellen boom in het Herplantfonds. 

De bedragen die in het Herplantfonds zijn gestort, worden gebruikt om het bomenbestand in Hilversum in stand te houden. Van belang is dat gelden uit dat fonds uitsluitend besteed worden aan instandhouding of herplant van bomen waar geen andere financiële middelen voor beschikbaar zijn. Het saldo van dit Herplantfonds stond op 200.281,36 euro. Door de 192 mille die de 64 extra bomen kosten, staat de teller op nog slechts 8.281,36 euro.

Uit de krant