'In Duitsland en Frankrijk is 'Cash or Trash' een succes en ik vermoed dat het in Nederland hetzelfde zal gaan.'
'In Duitsland en Frankrijk is 'Cash or Trash' een succes en ik vermoed dat het in Nederland hetzelfde zal gaan.' Foto: © Bastiaan Miché

Jonge Hilversummer schittert in SBS6-programma Cash or Trash

Cultureel

HILVERSUM - Of hij even de stelling in wil klimmen om op die comfortabele leren stoel te zitten, vraagt de fotograaf. Mark Opmeer (25) aarzelt geen moment. Pakt een stoel, draait 'm om en opeens verandert de houten zetel in een trapje. "Franse bibliotheekstoel", haalt hij grijnzend zijn schouders op. 

Hij gaat zitten, de stekker van de Chefarine 4-lichtbak wordt in het stopcontact gestoken. "Is het wat?", vraagt de jonge ondernemer die vanaf woensdag 23 oktober te zien is in het SBS6-programma Cash or Trash.

"Koffie?" Opmeer slingert tussen de antieke en ludieke spullen naar het apparaat en zet er een bekertje onder. De loods aan het Achterom 185 staat tot aan de nok toe vol met spullen. Oude kasten, lampen uit de sixties, een verkeerslicht en een knalrode benzinepomp van weleer. Het is slechts een greep uit het aanbod. Vier jaar lang gebruikte hij de ruimte voor zijn evenementenbureau. Een goedlopend bedrijf, maar voldoening haalde hij er niet meer uit. Hij dacht na. Over wat hij nog meer leuk zou vinden om te doen.

"Het begon met grote theaterlampen. Daar kon ik niks mee. Ik knutselde statieven zodat de lampen in huis bruikbaar waren en verkocht ze. Ik had daar lol in. Ik tikte voor drie tientjes een soort ijsemmer op de kop en verkocht hem voor aanzienlijk meer." De geboorte van Opmeer Antiques was een feit. "Ik ging naar een veilinghuis en kocht voor twintig euro het schilderij Strippende aardbei rondom een champagneglas. Zo'n bizarre titel, vergeet ik nooit meer. Het doek verkocht ik ook door met winst."

Dat hij 'in antiek deed' ging als een lopend vuurtje en regelmatig sprong hij in zijn bus en reed naar veilinghuizen of particulieren die interessante handel hadden.

Samen schatzoeken
Zijn goede vriend Tom van de Loosdrecht keek naar hem, zag hoeveel lol hij erin had en vroeg of hij een paar keer mee mocht lopen. Dat beviel zo goed dat de twee samen gingen werken. "Samen zijn we aan het schatzoeken. Vinden we de ruwe bolsters met de blanke pitten die Tom schoonmaakt en ik restaureer. Ideale combinatie." Soms tikken ze iets op de kop waarvan een ander denkt: wat moet je daar nou mee?

Zoals die oude kluis. "Een bankfiliaal in Kortenhoef werd gesloten en de inboedel werd te koop aangeboden. Mijn oog viel op de grote kastkluis en dan vooral op de lades erin." Opmeer schatte het goed in: de platte laatjes in A4-formaat gaan als warme broodjes over de toonbank.

"Ze kunnen niet in de fik vliegen, laten geen signaal door als er bijvoorbeeld een laptop in zit en waardevolle papieren passen er perfect in. We hadden er tweehonderd en hebben er nog maar een paar over."

Programma pret
Meedoen aan het programma Cash or Trash vindt Opmeer een feestje. "In Duitsland en Frankrijk is het programma een succes en ik vermoed dat het in Nederland hetzelfde zal gaan. Ik merk om me heen dat mensen steeds vaker kiezen voor antiek en tweedehandsmeubelen en de grote woonwinkels links laten liggen." 

Het format van het SBS6-programma is simpel: iemand met een voor hem waardevol of ludiek voorwerp laat het bij een van de drie taxateurs op waarde schatten. Vervolgens is het de beurt aan de vijf handelaren, waarvan Opmeer er een is, die op het artikel bieden en het uiteindelijk ook daadwerkelijk afrekenen. 

De Hilversummer hoopt dat vooral het plezier en de passie waarmee het programma is gemaakt, woensdag 23 oktober van het scherm afspat. "We hebben zo'n pret gehad met presentator Martien Meiland en het team van Cash or Trash. Buikpijn van het lachen. Ik hoop dat de kijker dat terugziet."

Cash or Trash is vanaf 23 oktober om 21.30 uur te zien op SBS6.

Uit de krant