Het feest zaterdagavond.
Het feest zaterdagavond. Foto: © Bastiaan Miché

Leden De Gooiers vieren 40-jarig jubileum

Sport

HILVERSUM - Het begon ooit op het Media Park, maar eenmaal gevestigd op het Arenapark groeide de vereniging echt. Maar inmiddels is Pétanqueclub De Gooiers, met onder meer het overdekte 'Boulodrome' al jarenlang een gevestigde naam op het Jagerspaadje.

Zaterdag vierde de vereniging, die nu zo'n 200 leden telt, het veertigjarig jubileum. Er werd gezongen en gedanst en uiteraard konden sommigen het niet laten om een paar ballen te werpen. Bestuurslid Kimberley Dunki Jacobs weet wel wat de verenging zo bijzonder maakt. "Het is zo'n divers publiek. Het oudste lid is 96. Je gaat om met mensen waarmee je normaal niet zo snel mee omgaat. En je hebt te maken met allerlei verschillende afkomsten, van arm tot rijk."

En petanque is - net als voetbal of tennis - wel degelijk een sport, vindt Dunki Jacobs. Natuurlijk is de een wat fanatieker dan de ander, maar elementen als samenwerking en tactiek spelen wel degelijk een rol binnen dit volgens sommigen campingspelletje. "Het is ontspannend voor de geest", zegt het bestuurslid. Wel beseft zij dat de sport een wat stoffig imago heeft en dat het daarom lastig is om jongere mensen te verleiden. Positieve ontwikkeling is de opkomst van zogenaamde jeu-de-boulesbars in Nederland.

Verder is er zeker wel een verjonging gaande binnen de vereniging, maar dat komt ook doordat de leden van het eerste uur het niet meer kunnen opbrengen of al zijn overleden. Wat dat betreft is er sprake van een overgang. Zo zijn er ook plannen voor verbouwing/nieuwbouw van het onderkomen. "We willen goed voorziend blijven", aldus Dunki Jacobs. Zij beseft wel dat dit nog een punt van discussie is. (lachend) "We hebben een grillig clubje. De oudere mensen zitten zo met hun hart in de vereniging. Die krijg je soms wat moeilijk mee."

Uit de krant