Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Hilversummers veel meer gewend aan nieuw fietsbeleid

Buurt / wijk

HILVERSUM - De uitwerking van het nieuwe fietsbeleid is goed te zien, meent wethouder Arno Scheepers. De fietsers stallen hun tweewieler beter. Resultaat: een opgeknapt centrum.

Met de officiële opening van de tijdelijke fietsenstalling op het Oosterspoorplein is het een goed moment om eens terug te blikken op het Hilversumse fietsbeleid. Daar is verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers duidelijk in: het dorp ziet er opgeruimder uit en ondanks de nodige weerstand hebben de inwoners nu goed door dat zij hun fiets netjes in het rek moeten zetten. "Het wordt steeds beter", is zijn conclusie.

Met een blauwe jas met achterop 'Hilversum Mediastad', loopt Scheepers maandagochtend met een dienblad in zijn hand op het Stationsplein. Hoewel de tijdelijke fietsenstalling - op den duur komt er een ondergrondse stalling onder het station - op de grond van het oude GAK-gebouw al even open is, is er nog geen officieel moment geweest. Daarom deelt de liberaal als onderdeel van een team tussen 7.30 en 8.30 uur koffie/thee en fietsverlichting uit aan diegenen die hun tweewieler stallen op het Stationsplein.

Aanwinst
Als een volleerd ober loopt Scheepers rond om de forenzen en studenten een warme consumptie aan te bieden en snel een praatje te maken. Veel tijd om te praten is er niet. De meesten hebben haast. Zij zijn op weg naar de trein of bus. Maar een aantal Hilversummers, met koffiebeker in de hand, geeft aan dat de nieuwe parkeerplek een aanwinst is. Beter verlicht, tegen het station aan en een overzichtelijke plek zijn de zaken die de wethouder hoort en die hij graag in zijn achterzak steekt.

Dat is de feedback die hij wil horen, omdat een meer opgeknapte openbare ruimte en beter parkeergedrag van de fietsers altijd het doel zijn geweest van de gemeente toen in augustus vorig jaar het nieuwe fietsbeleid in het centrum - en later het stationsgebied - ingevoerd werd.

Genoeg capaciteit
En daar had uiteraard de gemeente een grote rol, want er moesten meer fietsparkeerplekken komen zodat de verschillende soorten tweewielers ook netjes konden worden gestald in plaats van voor of tegen winkels of midden in de winkelstraat. Na een eerste ronde in en rond het centrum begon de discussie of er wel genoeg capaciteit was. Veel inwoners vonden van niet, terwijl de wethouder meende van wel. Op de plek van het oude GAK-kantoor zijn 938 extra parkeerplekken - ze zijn er nog niet allemaal -gerealiseerd. Tevreden aanschouwt Scheepers dat de nieuwe fietsenstalling al goed gebruikt wordt.

Het is nog wel een klus om de Hilversummers uit Oost hier naartoe te krijgen. Voor velen is dit een fysieke drempel en een onlogische locatie om naar uit te wijken. Zij willen hun tweewieler toch vooral stallen op en rond het Oosterspoorplein. Als daar niet genoeg plek is in de rekken moeten zij hun fiets vanaf nu stallen aan de andere kant van het station. Een groot matrixbord en twee handhavers geven dat de fietsers nog eens extra aan. Wie zijn fiets niet netjes neerzet, vindt hem bij terugkomst op het Stationsplein. De boa's maken duidelijk dat ze nog niet verbaliseren, maar de fietsers vooral wijzen op het vernieuwde beleid en de gevolgen daarvan.

(Tekst gaat verder de foto)

Foto: Gerard Scheper

Uit de ervaring van de afgelopen veertien maanden weet Scheepers dat het maximaal zo'n anderhalve week duurt totdat het nieuwe beleid is ingedaald. Het is een kwestie van gewenning. In het centrum en later op het Stationsplein is dat al gebleken.

Steeds beter
Zijn verwachting is dat de nieuwe situatie op het Oosterspoorplein snel helder is bij de mensen die hun stalen ros hier neerzetten. "Het wordt steeds beter", merkt de liberaal op. Hij wist naar de Kerkbrink en ook het C&A-plein waar de fietsen nu bijna altijd netjes gestald staan. Dat er duidelijk verbetering in zit, is niet alleen zijn observatie, maar is ook uit onderzoek gebleken. "Het was echt een bende, maar het algemene beeld nu is dat het centrum echt is opgeknapt", aldus Scheepers.

En dat wordt snel alleen maar beter. Op zaterdag 2 november gaat de fietsenkelder in het oude Bristol-pand open. Daar zijn 1.200 extra fietsplekken gerealiseerd. De ingang hiervan is aan de Herenstraat en de parkeerders komen het centrum in via de Zeedijk. Scheepers vertelt dat er extra dienstverlening is. Ouderen die met de fiets naar het dorp komen, maar minder mobiel zijn, kunnen hier straks een rollator mee krijgen. Voor ouders met kleine kinderen staan er buggy's klaar.

Uit de krant