Rebekka Timmer.
Rebekka Timmer. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversum BIJ1: 'Neem actie op toename daklozen'

Mensen

HILVERSUM - Als je als college van burgemeester en wethouders (B en W) ziet dat het aantal daklozen binnen de gemeentegrenzen stijgt en daar aanwijsbare redenen voor kunt geven, dan wordt het tijd om adequate actie te ondernemen. Dat vindt Hilversum BIJ1 nadat B en W hebben gereageerd op vragen van de nieuwe lokale beweging over het stijgend aantal daklozen in Nederland.

Eind augustus klom de 'buitenparlementaire oppositie', zoals Hilversum BIJ1 zich noemt, in de pen. Naast het uiten van zorgen over dat er meer mensen op straat komen te leven in het hele land kwamen er vragen over de lokale situatie. Uit de antwoorden blijkt dat er ook in Hilversum een toename is van mensen die dakloos zijn geworden en dan vooral jongeren en mensen met een niet-westerse achtergrond.

De oorzaken zijn bekend, zo geeft het college aan. Jongeren komen vaker op straat terecht vanwege de complexiteit van de samenleving en onbekendheid met de gemeentelijke dienstverlening, maatwerk bij de kostendelersnorm en het gebrek aan betaalbare huisvesting. Zeker dat laatste is een bekend gegeven. Daarom pleit Rebekka Timmer van Hilversum BIJ1 ervoor dat de politiek eens serieus aan de slag gaat om het tekort aan sociale woningen te tackelen.

Zorgen zijn er eveneens over de toename van dakloosheid bij mensen met een niet-westerse achtergrond. Ongeveer een kwart van de mensen die zich melden bij het Sociaal Plein valt in deze groep. Aangezien dit een relatief kleine groep is, vindt BIJ1 dit een zorgelijke ontwikkeling waar zij ook aandacht voor gaat vragen.

Uit de krant