Kan de oude Brandsma-fabriek aan de Mussenstraat 55 herontwikkeld worden? Er zijn al jaren plannen voor.
Kan de oude Brandsma-fabriek aan de Mussenstraat 55 herontwikkeld worden? Er zijn al jaren plannen voor. Foto: Bastiaan Miché

Ontwikkelaar: 'We zitten vast in bureaucratie door onredelijke eisen gemeente'

Algemeen

HILVERSUM - Meer dan 'onbehoorlijk bestuur' kunnen ze er bij Van de Wetering Enterprise niet van maken. Bij de gewenste herontwikkeling van hun pand Mussenstraat 55 lopen ze compleet vast in het raadhuis, ondanks dat hun idee voldoet aan gemeentelijk beleid. Het proces duurt al jaren en dat komt voornamelijk doordat de gemeente steeds met nieuwe eisen en obstakels op de proppen komt voor de plannen van de oude Brandsma Metaalbewerkingsfabriek. "Het houdt een keer op. Er is een grens", meldt de ontwikkelaar.

Voorbeelden hebben Raoul van de Wetering en Jesper van den Heuvel te over van de door hen ervaren gemeentelijke tegenwerking. De meest recente is de verdeling van werken en wonen in hun plannen. De verhouding is altijd zo'n fifty-fifty geweest. 

Ratio's
Afgelopen december kreeg de in Hilversum gevestigde ontwikkelaar te horen dat de verdeling tussen werken en wonen 70-30 moet zijn. "Deze ratio's zijn echter uit de lucht gegrepen. Je vindt ze in geen enkel gemeentelijk beleid terug", stelt Van de Wetering.

Barrières
Voor de zoveelste keer in nog geen vier jaar tijd zou dit betekenen dat zij terug naar de tekentafel moeten. Het geduld en het begrip zijn op. Het gevoel overheerst dat de gemeente barrières op blijft werpen. Voor de heren van Van de Wetering is het gokken of het onwil of onkunde is.

Tegenwerking
"De gemeente moet faciliteren en niet traineren", is de duidelijke stelling van Van de Wetering. "Als de gemeente haar prioriteit legt op andere projecten is dat haar goed recht, maar als wij een plan indienen dat conform geldend gemeentelijk beleid is, verwacht je in ieder geval medewerking. Wij ervaren niets anders dan tegenwerking", luidt zijn boodschap.

Loslaten
Een ondernemer moet kunnen ondernemen. En dat gebeurt op basis van de vastgelegde regels. Met onder meer de toen aanwezige bestemming, de Structuurvisie 2030 en het coalitieakkoord is het plan voor de Mussenstraat 55 geschreven. Na toetsing en eventuele wijzigingen zou de ontwikkelaar moeten kunnen starten en moet de gemeente het project loslaten.

Elk boxje
Maar dat gebeurt dus niet, aldus de ontwikkelaars. Ze zitten vast in de bureaucratie door 'onredelijke eisen' en telkens komen er aanvullende eisen. "Ons plan tikt elk boxje aan, waarbij het aantal werkplekken van oorspronkelijk dertien naar zo'n vijftig gaat, er duurzame en betaalbare woningen gerealiseerd worden, vervuiling opgeruimd gaat worden en dit alles in een passend architectonisch sausje. Leg mij dan maar uit waar de schoen wringt", aldus Van de Wetering. 

MRA-sleutelgebied
Daarbij wijst hij naar het sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Hilversum wil werk maken van 10.000 nieuwe woningen voor 2040, en dan voornamelijk langs het spoor. Daarmee moet de gemeente aantrekkelijk blijven. Waarom dan ook niet een deel van die woningopgave realiseren aan de Mussenstraat, is de vraag van de ontwikkelaar.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant