Afbeelding

Riebeeck: Het vergeten hoekje van Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Volgens Nelleke Schenkkan is het Van Riebeeckkwartier het vergeten hoekje van Hilversum. De buurt kampt met grote problemen. Te weinig voorzieningen en te weinig sociale cohesie zijn daar twee duidelijke voorbeelden van. "Het is vooral verbinden", zegt de wijkverpleegkundige.

Met het voorzieningenniveau is het droevig gesteld. In de wijk is geen huisarts, apotheek of zelfs maar een kerk te vinden. Winkelcentrum de Riebeeck Galerij aan de Oosterengweg oogt triest. Veel leegstand. In april doet bijvoorbeeld ook de slager zijn deur dicht. "Er zijn weinig voorzieningen hier en weinig dat de mensen verbindt. Wat dat betreft ben ik jaloers op Kerkelanden en op de Lopes Diaslaan", zegt Schenkkan.

Daarnaast kent de Hilversumse wijk nog andere grote problemen, zoals veel eenzaamheid bij ouderen, een kwart van de bewoners is van buitenlandse komaf en veelal uit niet-westerse landen en er wonen veel mensen zonder startkwalificaties (diploma's of certificaten). Schenkkan en de anderen van het HilverZorg Wijkteam Riebeeck zien het dagelijks met eigen ogen. Zij komen als wijkverpleegkundigen bij hen over de vloer. In eerste instantie om te verzorgen en te verplegen, maar zij zijn, nu zij sinds 1 januari de indicatie doen, de ogen en oren van de wijk geworden. Of zoals Schenkkan het zelf verwoordt: "Wij zijn de spil van het zorgdomein en de spin in het web van het sociaal domein."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant