Afbeelding

'Zonnestraal op weg naar Unesco Werelderfgoedlijst'

Algemeen

HILVERSUM - "Zonnestraal is op weg naar de Unesco Werelderfgoedlijst. De vorming van het Nominatiedossier is in volle gang en ik streef naar een afrondende fase eind 2017." Dat is de mededeling van wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok.

"Ik ben verheugd dat de landschappelijke waarden van Zonnestraal als healing environment zijn verkend en geanalyseerd en breed worden gedragen", schrijft zij in de vrijdag verstuurde wethoudersbrief. "Hiermee wordt het proces naar de status van Werelderfgoed en het instrumentarium ter bescherming en borging ondersteund."

Bij het Nominatiedossier hoort een Managementdossier. Hierin staat informatie over de bescherming en het behoud van de uitzonderlijke universele waarden van Zonnestraal (planologisch) worden geborgd. Ten behoeve van de onderbouwing en borging van de landschappelijke waarden van Zonnestraal heeft het College van Rijksadviseurs samen met MTD landschapsarchitecten een ruimtelijke verkenning voor Zonnestraal opgesteld.

De voordracht om op de werelderfgoedlijst te komen gebeurt niet voor 2020. Dat liet minister Jet Bussemaker in mei 2015 weten. 

Uit de krant