Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Railpro biedt HET eerste voorbeeldproject

Natuur en Milieu

HILVERSUM Met de mogelijke realisatie van 3.200 zonnepanelen op de daken van voestalpine Railpro heeft de Hilversumse Energie Transitie (HET) naar eigen zeggen een voorbeeldproject binnen. Als alles meezit, kan de lokale energiecoöperatie samen met EFP Solutions volgend jaar het aan de Nieuwe Crailoseweg gevestigde bedrijf verder verduurzamen.

"Het is een hartstikke mooi en groot project", aldus Jeroen Pool van HET vlak na het ondertekenen van de intentieovereenkomst tussen de drie partijen. "We zijn heel blij met de samenwerking en bereidheid van Railpro om deze intentieovereenkomst te tekenen. Voor ons is het een leadproject en tevens kunnen we verder met het verduurzamen van Hilversum."

Intentie
Op zes Railprogebouwen, de NS is eigenaar, zouden zonnepanelen kunnen komen. Dat hebben analyses uitgewezen. Partijen hebben de intentie om ongeveer 3.200 panelen neer te leggen, maar dat moet dan wel technisch en economisch mogelijk zijn.

Draagkracht
Nader onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe het is gesteld met de draagkracht van de daken. Andere belangrijke punten zijn de aansluiting van zo veel zonnepanelen en het verkrijgen van de SDE+-subsidie.

Afname
Als de maximale capaciteit kan worden benut dan is de verwachting dat de elektriciteitsopbrengst 760.000 kWh zonnestroom per jaar kan opleveren. Dat is 65 procent van de huidige elektriciteitsafname van Railpro. Dit levert tevens een CO2-reductie op van 342 ton.

Vergroenen
Daarmee vergroent Hilversum aanzienlijk en dit past ook heel goed in het duurzame beleid van de gemeente. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok heeft als doel gesteld dat Hilversum voor 2020 100 ton aan CO2-reductie moet hebben gerealiseerd.

Goed moment
Pool benaderde begin dit jaar voestalpine Railpro en dat bleek precies op het goede moment te zijn, vertelt Erno Chevalier, directeur Strategische Ontwikkeling. Verduurzamen is een van de doelstellingen van het bedrijf.

Corebusiness
Een aantal jaren geleden stapte zij al over van grijze naar groene stroom. Dat je zelf ook elektriciteit kunt opwekken en daarmee werkt aan een beter milieu en aan de portemonnee was niet bekend. "Dat is ook niet onze corebusiness", geeft Chevalier aan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant