KNO-arts Liane Tan.
KNO-arts Liane Tan. Foto: Tergooi

Oordopautomaat in wachtkamer KNO Tergooi

Zorg

HILVERSUM - Op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde staat vanaf vandaag zowel in Hilversum als in Blaricum permanent een oordopautomaat in de wachtkamer waar patiënten voor 4 euro (2 x 2 euro) een set gehoorbeschermende oordoppen kunnen aanschaffen.

Dit is één van de manieren waarop Tergooi zich actief wil inzetten om gehoorschade – bij vooral bij jongeren – te voorkomen. 

De KNO-artsen van Tergooi zien dagelijks patiënten met tinnitus, oftewel oorsuizen. Dit symptoom is dikwijls een gevolg van gehoorschade door lawaai of harde muziek. Ieder jaar wordt in de Week van het Oorsuizen extra aandacht besteed aan deze klacht waar naar schatting 1 tot 2 miljoen Nederlanders last van hebben.

KNO-artsen menen dat tinnitus in veel gevallen te voorkómen is door preventie van gehoorschade door harde muziek. Ook op basisscholen wordt over dit onderwerp voorlichting gegeven door KNO-artsen in opleiding.

Volgens Liane Tan, KNO-arts in Tergooi, hebben steeds meer pubers die uitgaan gehoorproblemen, ook in de Gooi en Vechtstreek. Problemen die vaak te voorkomen zijn, bijvoorbeeld door oordoppen. "Het gebruik daarvan is eigenlijk al heel gangbaar voor festivalgangers van achter in de twintig. Maar jongeren die net beginnen met uitgaan en muziek luisteren weten nog te weinig over het belang van gehoorbescherming", aldus Tan.

Tan denkt dat mensen het beste zelf maatregelen kunnen nemen om gehoorbeschadiging te voorkomen. "Op steeds meer uitgaansplekken is men zich bewust van gehoorschade door lawaai. Toch kunnen mensen het beste zelf actief hun eigen gehoor beschermen zolang de overheid er nog niet met strikte wet- en regelgeving op toeziet dat evenementorganisatoren, discotheekeigenaren of kroegbazen zich om het gehoor van hun bezoekers bekommeren."

De Week van het Oorsuizen is dit jaar het startpunt voor een landelijke actie waarbij een aantal KNO-artsen in de wachtkamer van hun ziekenhuis een oordoppenautomaat plaatst. Patiënten kunnen oordoppen aanschaffen die gehoor beschermend werken. De oordoppen worden zonder winst verkocht.

Uit de krant