Erik Veerman, Monique Gijsman en Rob Fabriek zijn de initiatiefnemers van het plan.
Erik Veerman, Monique Gijsman en Rob Fabriek zijn de initiatiefnemers van het plan.

Golfkarretjes als buurttaxi voor ouderen in Kerkelanden

Buurt / wijk

HILVERSUM - Kerkelanden wordt geen wijk waar buurtbewoners urban golf gaan spelen. Maar golfkarretjes moeten over een half jaar wel degelijk dagelijks in het straatbeeld te zien zijn in deze buurt in Zuid. Dat heeft alles te maken met het buurtmobiliteitsplan, dat door drie bewoners in de steigers is gezet zodat ouderen eenvoudiger het verzorgingshuis uit kunnen.

Deze 'buurttaxi' moet een uitkomst zijn voor ouderen in de wijk. De elektrische golfkarretjes, die nog moeten worden aangeschaft, rijden een route door Kerkelanden. De route loopt langs de woonzorgcentra, die zich aan de buitenkant van de ring van Kerkelanden bevinden, en brengt de passagiers naar het winkelcentrum, het kloppend hart van de wijk.

September
Als alles volgens schema verloopt dan kan dit buurtproject op 1 september van start gaan. Daar mikken de drie initiatiefnemers, Monique Gijsman, Erik Veerman en Rob Fabriek, op.

Geïnspireerd
Een half jaar terug zag Gijsman op televisie een reportage over de Stichting Buurt Mobiel in Utrecht. Ze raakte geïnspireerd en vond de inzet van golfkarretjes in haar eigen en nogal vergrijsde wijk een goed plan. Met eigen ogen ziet zij dat ouderen in het winkelcentrum vaak lang moeten wachten op een taxi.

Telefoontje
Doordat ouderen minder mobiel worden kiezen zij er vaker voor om thuis te blijven. De wandeling naar het hart van de wijk om een boodschap te doen, naar het gezondheidscentrum of De Koepel, is lang en gevaarlijk. Het oversteken van de drukke Kerkelanden is een hele klus als je niet meer zo goed ter been bent. Met een telefoontje naar de mensen van het buurtmobiliteitsplan moet dat in de nabije toekomst verholpen zijn.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant