Broertjes reikt het Gouden Lintje uit.
Broertjes reikt het Gouden Lintje uit. Foto: Bewonersfonds Hilversum

Gouden Lintje voor Kerkelanden Leeft!

Buurt / wijk

HILVERSUM - Kerkelanden Leeft is volgens Bewonersfonds Hilversum het meest betekenisvolle bewonersinitiatief van Hilversum. Daarom kreeg dit initiatief tijdens NL Doet afgelopen weekend het allereerste Gouden Lintje uit handen van burgemeester Pieter Broertjes. 

De prijs is in het leven geroepen om al die initiatieven die Hilversum leuker, socialer en beter maken in het zonnetje te zetten. Het bewonersinitiatief van het jaar is onderscheidend omdat het een duidelijke positieve bijdrage levert aan de Hilversumse samenleving, meldt het Bewonersfonds. Dit kan op straat-, buurt-, wijk- of Hilversum breed niveau zijn. Het zet een positieve verandering in gang; het zorgt dat mensen meedoen en zelf in beweging komen.

In totaal waren er zeven verschillende bewonersinitiatieven genomineerd: buurthuis de Geus, het Groene Hart, de Robiniatuin, de Aanschuiftafel, Fietsen alle jaren, Multiculturele wijkworkshops en de uiteindelijk door een jury gekozen wonnaar Kerkelanden Leeft!. "Door het bewonersinitiatief van Kerkelanden Leeft! wordt de betrokkenheid van de inwoners vergroot en krijgen de inwoners een stem, met als doel een prettige, veilige en leefbare wijk", aldus mede-oprichter Peter Michel Heilmann van het Bewonersfonds. "Deze bewonersgroep werkt als een motor in de wijk, nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan doordat de bewonersgroep een groot netwerk in de wijk heeft."

In 2017 is Kerkelanden Leeft! op stoom geraakt - er is onder meer een Facebookpagina opgezet met inmiddels 416 unieke volgers - en zijn er activiteiten in de wijk. Zo was er vorig jaar zomer een multicultureel buurtfeest met als doel om de integratie te bevorderen van jong en oud in Kerkelanden. Daarnaast heeft de bewonersgroep ook oog voor heel de wijk. Zo konden buurtbewoners tijdens een door de bewonersgroep georganiseerde bijeenkomst aangeven wat zij voor de wijk belangrijk vonden. Kerkelanden Leeft!, maar ook partners in de wijk, zijn hier vervolgens actief mee aan de slag gegaan. 

Uit de krant