Trainer Guido Bonsen & atlete Fleur Jong op trainingsstage in Stellenbosch, Zuid Afrika
Trainer Guido Bonsen & atlete Fleur Jong op trainingsstage in Stellenbosch, Zuid Afrika Foto: Helene Wiesenhaan

'Ook mensen met een beperking moeten kunnen sporten'

Sport

HILVERSUM - Guido Bonsen, voormalig bondscoach van de paralympische atletiek en tegenwoordig trainer van de Stichting Para Atletiek, kijkt positief naar de aanstaande editie van de Hilversum City Run. Met name de laagdrempeligheid voor alle deelnemers juicht hij van harte toe: "Wat mij betreft moet iedereen sporten, ook mensen met een beperking."

Bonsen ziet de houding ten opzichte van sporters met een beperking de laatste tijd veranderen. "In het verleden wilden we nog weleens aankloppen bij een organisatie en vroegen we of iemand in een wheelstoel (een snelle rolstoel) mee mocht doen. Dan was de eerste reactie niet zelden: Oh jee. Tegenwoordig gebeurt dat steeds minder. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de circuitrun op Zandvoort die voor iedereen toegankelijk is."

De Haarlemmer kende de Hilversum City Run al, maar heeft zich nog verder verdiept in het programma. "Ik vind de samenwerking met HilverZorg een prima voorbeeld van hoe het zou moeten. Daarmee stel je het evenement open voor iedereen. Het is mooi om dat met zoveel mogelijk mensen te doen en als je aangeeft voor iedereen, dan moet het ook voor iedereen zijn."

Bonsen weet waar hij over praat. Hij was in 2008 actief als coach tijdens de Olympische Spelen in Peking en had daarna in 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) de paralympische atleten onder zich. Hij stond mede aan de basis van de carrière van Marlou van Rijn die in 2012 en 2016 goud wist te winnen tijdens de Paralympische Spelen. "Marlou heb ik via een vriendin aangesproken om te komen sporten. Dat doe ik wel vaker. Ik ben weliswaar gespecialiseerd in de baanatletiek en dan met name het korte, explosieve werk, maar we organiseren ook talentendagen, die niet alleen op dat onderdeel van de atletiek gericht zijn. Ik spreek vaak mensen met een beperking aan met de vraag of ze sporten. Is het antwoord ja, dan ontwikkelt zich een leuk gesprek over die sport. Is het antwoord nee, dan vraag ik al snel: waarom niet? Ik vind het van algemeen belang dat mensen sporten, fit zijn en met hun lijf werken."

Uit de krant