Afbeelding
Foto: Jolanda Fisser

GroenLinks NH wil onderzoek naar lightrail 't Gooi

Buurt / wijk

HILVERSUM - Met een sneltram of metro van Amsterdam Muiderpoort naar Weesp, Bussum en Hilversum. Het is een van de lightrail-verbindingen die de Statenfractie van GroenLinks in Noord-Holland graag ziet ten oosten van Amsterdam.

De provincie Noord-Holland moet een actieve rol gaan spelen in het ontwikkelen van een lightrailnetwerk van snelle metro-achtige voertuigen, stelt de partij. Ze heeft daarom een initiatiefvoorstel ingediend voor een onderzoek naar de mogelijkheden. Ook een verbinding van IJburg naar Almere, onder het IJmeer door, moet bij dat onderzoek betrokken worden.

Steeds langer onderweg
De regio dreigt dicht te slibben en mensen zijn steeds langer onderweg om op hun werk te komen, stelt GroenLinks. De partij ziet mogelijkheden voor meerdere lightrail- of metrolijnen van de Noordzeekust tot aan het Gooi, veelal inpasbaar binnen bestaande ov-routes. "Een lightrail-netwerk voor de metropoolregio moet doordringen tot in de kern van de steden en de belangrijke woon- en werkgebieden buiten de stad met elkaar verbinden", zo staat in het initiatiefvoorstel.

Randstadrail
De eerste stap zou moeten zijn: het ophalen van kennis en input van deskundigen en het toetsen van de ideeën. De Randstadrail in Den Haag en Rotterdam kan als voorbeeld dienen.

Uit de krant