De voorbije weken en maanden was het geregeld onrustig in het betreffende pand aan de Emmastraat.
De voorbije weken en maanden was het geregeld onrustig in het betreffende pand aan de Emmastraat. Foto: Bastiaan Miché

Huisbaas en huurder Emmastraat lijnrecht tegenover elkaar

Politie

HILVERSUM - De eigenaresse van het bedrijfspand aan de Emmastraat 34 in Hilversum heeft een kort geding tegen haar huurder aangespannen. In het kort geding dat maandag bij de rechtbank Almere was, eist zij dat de huurder van het bedrijfspand op dat adres ontruimd wordt.

Volgens de eigenaresse veroorzaakt de man te veel overlast en komt hij zijn huurovereenkomst niet na. De huurder spreekt van een complot en ontkent alle beschuldigingen.

De klacht van de eigenaresse is onder meer dat de huurder agressief, intimiderend en bedreigend naar de andere huurders en bewoners is, dat hij mensen illegaal in het pand laat verblijven en dat hij een huurachterstand heeft. "Zo is er afgelopen week weer twee keer politie aan de deur geweest", aldus de eigenaresse die de huurder helemaal zat is.

Geïrriteerd
Om haar verhaal kracht bij te zetten heeft zij drie medebewoners meegenomen naar de rechtszaak. De advocaat van de eigenaresse vraagt of de voorzieningenrechter het drietal wil horen, maar de rechter wijst dat verzoek geïrriteerd af. "Dit is een kort geding. Ik wil het bewijs op papier zien."

Volgens de rechter had de advocaat met politiemutaties moeten komen waarin de aangiften en de klachten van de bewoners op papier staan.

Ook de huurder die zonder advocaat is, krijgt er van langs. Hij heeft in aanloop naar het kort geding pakken papieren lukraak en zonder enige structuur naar de rechtbank en de eisende partij gefaxt. "Het is bijna niet te volgen wat daarin staat", aldus de rechter.

Spanningen
Volgens de huurder heeft hij de stapels papier opgestuurd om aan te tonen dat hij onterecht als boeman wordt neergezet. De laatste maanden zijn er geregeld spanningen tussen de huurder en de bewoners.

De voorzieningenrechter informeert of het wonen op de Emmastraat voor hem daarom nog wel houdbaar is. Als de man de vraag met nee beantwoordt, vraagt de rechter of er niet een oplossing denkbaar is dat beide partijen afscheid van elkaar nemen. "U zou bijvoorbeeld in overleg ergens anders kunnen gaan wonen?"

Een ton
Even valt het stil. Dan antwoordt de huurder zonder blikken of blozen: "Voor een ton zeg ik mijn contract van tien  jaar op en ben ik weg". De rechter kijkt verbaasd en antwoord dat het dan weinig zin heeft om met elkaar om te tafel te gaan zitten.

Hij sluit de zitting en doet op 30 april uitspraak.

Uit de krant