De Vereeniging aan de Oude Enghweg.
De Vereeniging aan de Oude Enghweg. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dudok Architectuur Centrum belicht: De Vereeniging aan de Oude Enghweg

Historie

HILVERSUM - Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

De Vereeniging aan de Oude Enghweg

Aan het einde van de 19e eeuw was er in Hilversum een tekort aan ruimte waar culturele en vrijzinnige verenigingsactiviteiten konden plaatsvinden. De bekende Amsterdamse architect Abraham Salm (1875-1915) kreeg daarom de opdracht om een verenigingsgebouw te ontwerpen waar verschillende verenigen lokalen konden huren. Daarnaast was het mogelijk om er ook kleine toneel- en muziekuitvoeringen te geven.

De opdracht voor de bouw werd gegeven door N.V. Maatschappij tot exploitatie van het Gebouw ‘De Vereeniging’, opgericht door de eerste vrijmetselaarsloge in Hilversum, de Gooische Broederschap. Tegenwoordig zijn er drie vrijmetselaarsloges in De Vereeniging werkzaam: De Gooische Broederschap, Opgang en Wolfgang Amadeus Mozart. Het gebouw is tot 1980 de thuisbasis geweest van het Groot Omroepkoor. Ook werden hier de examens afgenomen van het Hilversums Conservatorium.

Het gebouw werd ontworpen in een eclectische bouwstijl, waarbij jugendstil-elementen en chaletstijl zijn gecombineerd. Opvallend is de donkere plint met daarboven witgepleisterde gevels, voorzien van rode banden. Het overstekende dak met houten vakwerkversiering is karakteristiek voor de destijds in onze regio zeer populaire chaletstijl. De prachtige glas-in-loodramen hebben jugendstil-kenmerken. Enkele jaren geleden is het gebouw zorgvuldig gerestaureerd. Daarbij is ook het door de architect ontworpen kleurenschema gereconstrueerd.

Het Dudok Architectuur Centrum is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en is gevestigd in het raadhuis.

Uit de krant