Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dudok Architectuur Centrum belicht: De Palace Residence

Historie

HILVERSUM - Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

De Palace Residence aan de ‘s-Gravelandseweg

In 1974 verrees een modern appartementengebouw met 73 luxe woningen aan een belangrijke kruising van de ringweg voor doorgaand verkeer. Het gebouw is ontworpen door architect Robert Magnée (1915-2002). De naam voor het flatgebouw is afgeleid van het Palace hotel, dat jarenlang op deze plek had gestaan en menig toerist van tijdelijke woonruimte had voorzien. 

Palace Résidence is een exemplarisch voorbeeld van de structuralistische bouwstijl uit de jaren zeventig. Het gebouw bestaat uit een hogere vierkante torenvleugel en twee haaks op elkaar staande lagere vleugels. Het hoge bouwdeel accentueert de hoek van de kruising en vormt een markant oriëntatiepunt. 

De gevel aan de ’s-Gravelandseweg vertoont een geometrisch patroon van strakke horizontale lijnen en een afwisselende dieptewerking. Er is veel gebruik gemaakt van eigentijds grindbeton. Door de terugliggende rooilijnen onstond ruimte voor een groene inrichting rondom het flatgebouw. Het appartementengebouw bevatte ook een ontmoetingsruimte, bibliotheek, parkeergarage en restaurant. 

Architect Robert Magnée kwam in 1936 in dienst als tekenaar bij het architectenbureau van Dudok. In 1956 werd hij compagnon bij Dudoks bureau. In 1963 zette Magnée het bureau voort onder eigen naam: Architectenbureau R.M.H. Magnee. In 1980 was hij een van de oprichters van de Dudok Stichting, de voorloper van het Dudok Architectuur Centrum. Als voorzitter was Magnée tot op hoge leeftijd een onvermoeibare ambassadeur van Dudoks werk en gedachtegoed.

Het Dudok Architectuur Centrum is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en is gevestigd in het raadhuis.

Uit de krant