Gezellige drukte op het grote plein bij de foodtrucks.
Gezellige drukte op het grote plein bij de foodtrucks. Foto's: Alberdingk Thijm Scholen

ATC viert eeuwfeest met reünie: ‘Zo leuk om al die oude foto’s te zien’

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Veel foto’s van toen, alle tijd om bij te praten met hapjes en drankjes en ook nog eens prachtig weer. De reünie van het Alberdingk Thijm College (ATC) was een succes. Om het honderdjarig bestaan van de school te vieren, kwamen een groot aantal (oud-)docenten en meer dan duizend oud-leerlingen afgelopen zaterdag samen op Laapersveld 9 in Hilversum. 

“Het is zo leuk om te zien hoe iedereen speurend rondkijkt: zie ik mensen uit mijn schooltijd, uit mijn klas? Om dan vervolgens de enthousiaste kreten van herkenning te horen”, zo vertelt een van de aanwezigen. De mensen lijken elkaar goed te kunnen vinden. Het helpt dat iedereen een naamsticker met ook het jaar van eindexamen erop draagt. Ook zijn er in diverse lokalen in de school ontmoetingsplekken gecreëerd; ingedeeld op jaartallen en kleur.

De oudste oud-leerlingen die de reünie bezoeken, deden examen in 1954. Zij kunnen terecht in de zone 1954-1970. Daarna zijn er steeds periodes van tien jaar geclusterd, tot 2022. De ontmoetingsplekken zijn aangekleed met posters met daarop veel foto’s en er hangen slingers van ATC-logo’s door de jaren heen. Ze hebben allemaal een eigen kleur. 

Ook liggen er jaarboeken klaar op de statafels. Oud-leerling Annemarie deed eindexamen in 1989: “Zo leuk om al die oude foto’s te zien. Met name de jaarlijkse strandwandeling van Noordwijk naar Zandvoort herinner ik me nog goed. Met de tussenstop op Langevelderslag voor een frietje met mayonaise.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


De ontmoetingsplekken in de school ware aangekleed met veel foto’s van diverse jaren. 

Het ATC is nu uitsluitend gevestigd op het Laapersveld, maar tot 2004 gingen bovenbouwleerlingen naar het pand op de Emmastraat – nu International School Hilversum (ook een van de scholen van koepelorganisatie Alberdingk Thijm Scholen). Belangstellenden kunnen zaterdag ook dat gebouw bezoeken voor a trip down memory lane. 

Net zo sportief
Maar het is met name druk op het Laapersveld en dat komt zeker door het mooie weer. Buiten hebben oud-docenten zich verzameld bij de (VIP)tafels op het plein. Niet alleen om elkaar te ontmoeten, maar ook oud-leerlingen. Marc en Marianne zijn uit Amsterdam gekomen voor de reünie. Leuk detail: ze zijn een stel sinds hun middelbare schooltijd op het Alberdingk Thijm College. Marc deed eindexamen in 1983: “Ik heb al even met mijn oud-docenten Frans en Nederlands gesproken, heel leuk. En ik zag net ook de docent lichamelijke opvoeding, hij ziet er nog net zo sportief uit als toen.”

Er is genoeg plaats om bij te praten en het is dan ook behoorlijk druk achter op het grote plein waar lange tafels met banken staan opgesteld. De bar en een aantal foodtrucks zorgen voor extra gezelligheid, dus de mensen willen voorlopig nog niet naar huis. Zoals een oud-leerling het verwoordt: “Het is weer gezellig als vanouds en ik voel me hier in het schoolgebouw en op het plein meteen weer thuis.”

Uit de krant