Van links naar rechts: Nanning Mol burgemeester van Laren, Linda van de Kamp Cultuurfonds Noord-Holland, Laura Grijns regioconservator samenwerkende musea in Gooi en Vecht en Arthur van Dijk commissaris van de Koning in Noord-Holland.
Van links naar rechts: Nanning Mol burgemeester van Laren, Linda van de Kamp Cultuurfonds Noord-Holland, Laura Grijns regioconservator samenwerkende musea in Gooi en Vecht en Arthur van Dijk commissaris van de Koning in Noord-Holland. Foto: Maarten van Haaff

Culturele Prijs voor Erfgoedfestival Gooi & Vecht: ‘Samenwerking prachtig om te zien’

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is vrijdag, tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Beeld & Geluid in Hilversum, in de prijzen gevallen. Het gaat om de Culturele Prijs Noord-Holland 2022: een cheque van 15.000 euro en een trofee ontworpen door studenten van de Gerrit Rietveld Academie.

Regioconservator Laura Grijns ontving de prijs uit handen van Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. Geheel in lijn met het Erfgoedfestival vond het programma van de prijsuitreiking plaats op meerdere locaties. Na muziekoptredens en een pop-uptentoonstelling in Pinetum Blijdenstein verzorgde het Dudok Architectuur Centrum een stadssafari door Hilversum om te eindigen in Beeld & Geluid. 

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een productie van de samenwerkende musea en erfgoedinstellingen uit de Gooi en Vechtstreek, onder leiding van regioconservator Laura Grijns. In totaal hebben meer dan twintig partijen samengewerkt en via tentoonstellingen, wandelroutes, lezingen, podcasts en educatieve programma’s de erfgoedverhalen aan een breed publiek verteld. Grijns: “De samenwerkende musea zijn ontzettend blij met de prijs. Ze zetten het prijzengeld in voor het ontwikkelen van nieuwe gezamenlijke producten om het publiek te enthousiasmeren voor cultuur.”

Makers
Het festival wordt eens in de drie jaar georganiseerd en trekt een groot en divers publiek. Iedere editie heeft een centraal thema in de programmering. In 2021 hebben de samenwerkende musea en partners hun programmering gepresenteerd vanuit het thema Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders in Gooi & Vecht. Het volgende festival Makers in Gooi & Vecht is in voorbereiding voor 2024.

Aantrekkelijk aanbod
Arthur van Dijk roemt de organisatie die met grote creativiteit een aantrekkelijk programma heeft weten te realiseren en verheugt zich al op het programma dat de samenwerkende culturele partners voorbereiden voor een volgende editie. “Het is prachtig om te zien dat de culturele organisaties in de regio Gooi en Vechtstreek zo succesvol samenwerken. Door kennisdeling en door gezamenlijke productontwikkeling weten zij een aantrekkelijk aanbod te realiseren voor inwoners en bezoekers aan de regio Gooi & Vecht en dragen zij ook bij aan het spreiden van bezoekers. Met het Erfgoedfestival treden bezoekers buiten de gebaande paden en doen zij nieuwe ontdekkingen.”

Burgemeester van Laren Nanning Mol is bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland voor de regio Gooi & Vecht en heeft dit festival voorgedragen als winnaar. Hij is trots op de samenwerking van dit Erfgoedfestival en ziet nog veel kansen voor een duurzame samenwerking in de toekomst. 

Regionale samenwerking versterken
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht richt zich op het versterken van de regionale samenwerking tussen culturele instellingen zodat verhalen uit het verleden nog beter verteld kunnen worden aan een groter publiek. Het festival is een initiatief van regioconservator Laura Grijns en een samenwerking van Singer Laren, Kasteel-Museum Sypesteyn, Huizer Museum, Beeld & Geluid, Dudok Architectuur Centrum, Museum Hilversum, Collectie Hilversum, Museum Weesp, Rijksmuseum Muiderslot, Het Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Pinetum Blijdenstein, Papageno Huis, Tussen Vecht en Eem, de Gooise bibliotheken, Comenius Museum, Visit Gooi & Vecht, de Dooyewaard Stichting en Dropstuff Media. 

Uit de krant