Ishak Ouaali, Kevin en Othman Kadraoui. Meer informatie over begeleiding op de werkplek heeft het WerkgeversServicepunt (www.wspgv.nl).
Ishak Ouaali, Kevin en Othman Kadraoui. Meer informatie over begeleiding op de werkplek heeft het WerkgeversServicepunt (www.wspgv.nl). Foto: © Bob Awick

Regionaal actieplan Jeugdwerkloosheid helpt kwetsbare jongeren aan een baan

Maatschappelijk

HILVERSUM - De jobcoach begeleidt jongeren met een arbeidsbeperking op de werkvloer, maar meer werkplekken zijn nodig. Werkgevers zijn daarvoor aan zet.

Kevin wast als ‘allroundmedewerker’ de auto’s na reparatie, brengt klanten naar huis en archiveert orders. Othman Kadraoui, servicemanager bij autogarage en -showroom Janssen van Kouwen, weet dat Kevin autisme heeft en houdt een oogje in het zeil. Eens in de week neemt externe jobcoach Ishak Ouaali de week met Kevin door. “Sommige klanten verzetten hun afspraak als ze horen dat Kevin er niet is. Ze willen graag door hem thuisgebracht worden”, zegt Othman Kadraoui. 

Niet verwonderlijk, want met zijn brede lach en open gesprekken straalt Kevin zo veel enthousiasme uit dat dit de dag meteen kleurt. Zijn kwetsbaarheid is tegelijkertijd ook zijn kracht, legt hij uit. “Ik zie mijn autisme als een positieve eigenschap. Als ik iets wil, ga ik ervoor. Zonder dat doorzettingsvermogen had ik bijvoorbeeld niet het geld gespaard om mijn motor te kunnen kopen.”

Structuur
Volgens Kadraoui is de jonge werknemer bij Janssen van Kouwen, voorheen Nefkens, op zijn plek, hoewel er uitdagingen zijn om rekening mee te houden. “Structuur is belangrijk, daarom nemen we ‘s ochtends in vijf minuten de dag door. Tegelijkertijd is onze branche dynamisch: zo kan het voorkomen dat er ongepland een klant weggebracht moet worden. Dan benoem ik dit, maar het moet wel gebeuren. Eerder vergden deze ad-hocverzoeken veel energie van Kevin, maar in twee jaar tijd is hij hierin duidelijk gegroeid.” 

Meer werkplekken
De inzet van Kevin is mede gelukt dankzij het actieplan Jeugdwerkloosheid dat zich richt op jongeren tussen de 16 en 27 jaar in de regio Gooi en Vechtstreek. “De grootste meerwaarde van het plan is dat verschillende partijen - gemeenten, onderwijs, WerkgeversServicepunt en bedrijfsleven, onder de paraplu van het Regionaal Bureau Leerlingzaken - elkaar hebben gevonden”, zegt Khalid Amrani, regionaal coördinator Aanpak Jeugdwerkloosheid. “Wel willen we graag nog meer werkgevers spreken die deze jongeren een werkplek kunnen bieden. De drempel is niet zo hoog als zij soms denken. Er zijn veel voorzieningen voor een werkgever om jongeren duurzaam aan het werk te helpen, bijvoorbeeld met de inzet van jobcoaches zoals Ishak.”

VSO route praktijkleren
“Ook voor jongeren met een fysieke beperking zijn meer werk- en stageplekken hard nodig”, vult Esther Blom van College de Trappenberg aan. “Iedereen verdient een kans om met werk het beste uit zichzelf te halen.” Met subsidie is samen met winkeliers het leer-werktraject ‘VSO route praktijkleren’ in de Hilversumse wijk Kerkelanden opgezet.

Blom: “Leerlingen van onze school en ZML de Klimop krijgen de kans om in de winkels stage te lopen. Wij zorgen voor voortdurende begeleiding: als er iets aan de hand is, zijn wij er binnen een minuut. Leuk resultaat is dat een van onze leerlingen dankzij zijn stage nu bij de Blokker in Huizen aan de slag kan.”

Goede begeleiding
“Iedereen heeft kwaliteiten. Met vertrouwen en goede begeleiding halen wij deze naar boven”, benadrukt ook jobcoach Ishak Ouaali. “Veel werkgevers weten niet waar ze moeten beginnen als ze iemand uit deze doelgroep aan het werk willen helpen. Hen raad ik echt aan om te contacten met het WerkgeversServicepunt. Daar zit de juiste expertise.”

“Bedenk ook hoeveel het je kan opleveren”, merkt Kadraoui op. “Een monteur kost al gauw 115 euro ex btw per uur. Als ik die een half uur naar de wasstraat stuur, is dat heel prijzig.”

Blom knikt instemmend en roept werkgevers op om creatief te zijn en buiten bestaande functies te denken. “Als jouw mensen werk doen terwijl ze hun tijd beter kunnen besteden, kan dat voor deze jongeren een wereld van verschil betekenen.”

Uit de krant