Rector Angela Koot schreef ook mee.
Rector Angela Koot schreef ook mee. Foto: Roland Holst

'Wij mogen onze mening uiten, in andere landen mag dat niet'

Mensen

HILVERSUM - De namen Nonhle Mbuthuma, Atena Daemi, Vitalina Koval en Nawal Benaissa zeggen de scholieren van het Roland Holst College niet veel. Desondanks willen zij deze vrouwen uit Zuid-Afrika, Iran, Oekraïne en Marokko steunen. Waarom? Het antwoord is simpel: deze mensen hebben om allerlei redenen steun nodig.

Ook dit jaar, op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, doet de Hilversumse school weer mee aan de schrijfactie van Amnesty International. Net als vele anderen schrijven de scholieren voor gevangen medemensen. Doel van al die brieven is dat de autoriteiten in die landen onterecht veroordeelden vrijlaten, daders van marteling berechten of discriminatie tegengaan. Ook kunnen leerlingen kaarten sturen om mensenrechtenactivisten een hart onder de riem te steken.

Deze maandag wordt met name geschreven voor tien vrouwelijke activisten. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting, is de uitleg. Scholieren Elsa de Sain, Sanne de Bruin en Annemee Negerman schrijven maandag meerdere brieven. En ja, de actie heeft zin, zeggen ze. Van de zestien personen voor wie vorig jaar brieven werden geschreven, zijn er negen vrijgelaten. "Ik moet er echt niet aan denken om jarenlang onschuldig vast te zitten", zegt Sanne. "En wij mogen gewoon onze mening uiten, in andere landen mag dat niet. Met deze actie heb je echt het gevoel dat je kunt helpen."

Ook burgemeester Broertjes schreef mee.

Uit de krant