Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dertig vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Hotel Lapershoek

Mensen Oekraïne

HILVERSUM - Ook in Hilversum zijn inmiddels de eerste vluchtelingen uit de Oekraïne aangekomen. Afgelopen nacht rond 0.30 uur kwamen dertig vluchtelingen uit het oorlogsgebied aan bij Hotel Lapershoek in Hilversum: twee oudere mannen, veertien vrouwen en veertien kinderen.

Het gezelschap arriveerde in een touringcarbus, die vrijdagmorgen vroeg vanaf de Pools-Oekraïnse grens naar Nederland was vertrokken. De actie was op touw gezet door basisschool De Wilgetoren. Schooldirecteur Koen van Praag nam donderdagmiddag - toen hij al onderweg was - contact op met de Gooi en Eembode om het initiatief kenbaar te maken. Een actiedag maandag binnen de school had al ‘gigantisch veel spullen opgeleverd’ voor het goed doel.

Vervolgens besloot Van Praag ook de volgende stap te namen: naar het gebied gaan. “Ik heb toen wel een busbedrijf gebeld om te vragen waar ik allemaal aan moeten denken. Daar werd aangegeven dat ik twee medisch verpleegkundigen, drie chauffeurs met D-rijbewijs en een tolk mee moest nemen. Via social media deed ik vervolgens een oproep en ontstond er een sneeuwbaleffect. Het is ongekend dat mensen zich melden. Maar je wilt iets doen.”

Gaaf
Op dat moment was er al volop overleg met de gemeente waar de dertig mensen zouden kunnen worden opgevangen. Hilversum had uiteraard de voorkeur, maar als dat niet zou lukken, zou worden uitgeweken naar de Jaarbeurs in Utrecht. “Het is gaaf dat dit gelukt is. Natuurlijk is het een druppel op een gloeiden plaat, maar we komen straks met drie keer zo veel mensen terug als dat je meeneemt. Wel spannend.”

Uiteindelijk slaagde het gezelschap om bij de grens van Krakovets dertig vluchtelingen mee te nemen. Dat was een behoorlijke operatie, ook vanwege incidenten rond ontvoeringen bij het grensgebied, weet Van Praag. “Dan lijkt het allemaal heel bureaucratisch te gaan, maar men moest zeker weten waar deze mensen naartoe zouden gaan”, vervolgt de schooldirecteur. Vrijdagmorgen rond 5.00 uur reed de groep terug naar Nederland. Bijna twintig uur later kwam de bus aan in Hilversum. Eenmaal aangekomen gingen zij snel het hotel in. 

Uit de krant