Afbeelding
Foto's: Benji van Geene/Hilversummers.nl

Oekraïense kinderen krijgen fietsles zodat zij straks naar school kunnen

Mensen Oekraïne

HILVERSUM - Een groep kinderen uit Oekraïne die momenteel in Hilversum verblijft, gaat binnenkort naar school in Naarden. Dat betekent wel veertien kilometer fietsen. Daarom kregen zij zaterdag fietsles. 

Een coach, vrijwilligers en ambtenaren van de gemeente Hilversum geven zaterdag fietsles aan 23 kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Het project is opgezet door Liliane van der Hoeven. “De kinderen vinden het geweldig om te doen, ook als sociale activiteit”, vertelt zij. “Sommigen laten graag hun ‘skills’ zien, voor anderen is de slalom nog wat lastig, maar de meesten pikken het opvallend snel op. Voor een enkeling is het de allereerste keer, met vallen en opstaan, maar met wat extra oefening gaat dat vast lukken.”

De instructies van coach Biko Blommestein worden vertaald in het Oekraïens door Stacy Shevchenko, student psychologie. Zij is door Van der Hoeven en haar familie opgevangen en woont nu zes weken bij hen. Volgens Shevchenko is fietsen in Oekraïne niet zo gewoon als hier. “Je mag daar bijvoorbeeld pas vanaf je 14de de openbare weg op. Bovendien leert lang niet iedereen het. Het is in tegenstelling tot Nederland geen fietsland.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Liliane van der Hoeven en Stacy Shevchenko.

Naarmate de les zaterdag vordert, lukt het sturen en richting aangeven steeds beter. De gekleurde pionnen worden minder vaak geraakt en er wordt meer en meer gelachen. Na deze trainingsdag volgt nog een intensieve theoriedag over de Nederlandse verkeersregels en een fietstocht naar de school onder begeleiding van vrijwilligers. 

Het hele programma zal worden afgesloten met de uitreiking van een fietscertificaat. “De aanleiding voor de fietslessen is het naar school gaan, maar de opbrengst is uiteindelijk veel groter”, aldus Van der Hoeven. “Fietsen is ook Nederlandse cultuur, en iets dat we graag met anderen delen. Fietsen staat voor vrijheid: met je fiets kun je in ons land gaan en staan waar je wilt, zonder dat je afhankelijk bent van anderen.”

De fietsen zijn geschonken door Hilversumse gezinnen. Omdat er nog niet genoeg fietsen zijn voor iedereen doen sommige kinderen samen met één fiets. In de opvang aan de Heuvellaan hebben de Oekraïeners een kleine werkplaats ingericht om zelf de fietsen te onderhouden en te repareren.


Uit de krant