Dilara Cayci weet al zeker dat ze later voor de klas wil staan. “Ik vind werken met kinderen fijn.”
Dilara Cayci weet al zeker dat ze later voor de klas wil staan. “Ik vind werken met kinderen fijn.” Foto: AT Scholen/Joris Dekker

Dagje Leerkracht: ‘De kinderen noemen je meteen ‘juf’, dat is zo leuk’

Mensen

HILVERSUM - Ervaren hoe het is om eens zélf voor de klas te staan door een dag lang mee te lopen met een leerkracht op een basisschool. Tijdens ‘Doe een Dagje Leerkracht’ afgelopen week, maakten zo’n veertig geïnteresseerden – voornamelijk middelbare scholieren – persoonlijk kennis met onderwijzersvak. Met mogelijk in de toekomst een nieuwe lichting enthousiaste leerkrachten als resultaat.

“De kinderen noemen je meteen ‘juf’, dat is zo leuk.” Dilara Cayci zit in 4 havo op het Alberdingk Thijm college en loopt een dag mee in groep 3 op de Titus Brandsmaschool in Hilversum, waar ze zelf ooit leerling was. Zij ziet het wel zitten, leerkracht worden op een basisschool: “Ik vind het heel fijn om met kinderen te werken, te zien hoe ze leren. En ik weet nu eigenlijk al zeker, ook door Dagje Leerkracht, dat ik later voor de klas wil staan.”

Ook Yorick van den Dikkenberg, leerling 5 vwo op Laar & Berg, denkt serieus na over een baan in het onderwijs. “Toen ik over Dagje Leerkracht las, heb ik me direct opgegeven. Ik wilde graag eens een schooldag vanuit de kant van leerkrachten meemaken.” Yorick liep mee met twee leerkrachten van groep 8 op de St. Antoniusschool in Kortenhoef. “Een van hen is mijn vader. Het was leuk om hem zo bezig te zien en te ontdekken dat hij op het werk anders in dan thuis.” 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Yorick van den Dikkenberg keek een topografietoets na.

Yorick moest zelf ook aan de slag. “Ik mocht een topografietoets nakijken. Interessant, omdat je ziet wat kinderen moeten leren en wat de normen van zo’n toets zijn. Maar ik moet toegeven dat ik niet weet of ik er zelf wel een voldoende voor had gehaald...” Tijdens een buitenactiviteit kreeg Yorick een eigen groepje kinderen onder zijn hoede. Glimlachend: “Ze noemden me direct meester Yorick. Ik ben er door deze dag nu wel zeker van dat dit iets is wat ik gewoon hartstikke leuk vind om te doen.”

De deur staat open
Anoek van Hofwegen, directeur van de Titus Brandsmaschool, is blij met initiatief. “Het is heerlijk om mensen te kunnen enthousiasmeren voor ons mooie vak.  Ja, het is soms hard werken, maar vooral ook genieten. De gezelligheid en het enthousiasme van kinderen, bijdragen aan hun ontwikkeling en de variatie aan werkzaamheden maken dat geen dag saai is. Een volgende keer zetten we graag weer de deuren open voor Dagje Leerkracht. Zodat hopelijk steeds meer mensen kiezen voor een carrière het onderwijs.”

Doe een Dagje Leerkracht is een initiatief van alle primaire onderwijsscholen van diverse koepelorganisaties en andere basisscholen in het Gooi. Het doel is om samen met alle middelbare scholen in het Gooi en de PABO’s in de regio te werken aan een betere instroom van nieuwe leerkrachten, voor beter en stabieler onderwijs in het Gooi. 

Uit de krant