Een gastgezin aan tafel met Oekraïense gasten Maria en haar dochter Alisa (11 jaar).
Een gastgezin aan tafel met Oekraïense gasten Maria en haar dochter Alisa (11 jaar). Foto: Liliane van der Hoeven

Nieuw initiatief moet gastgezinnen en hun Oekraïense gasten met elkaar in contact brengen

Mensen Oekraïne

HILVERSUM - Veel Oekraïense vluchtelingen in Hilversum wonen in de opvang aan de Heuvellaan, maar nog meer, vonden een thuis bij Hilversumse gastgezinnen. Het zijn er maar liefst 366. Een indrukwekkend aantal. 

In Hilversum hebben in relatief opzicht namelijk veel meer gezinnen opengesteld voor vluchtelingen dan het landelijk gemiddelde, aldus Liliane van der Hoeven. Zij is zelf zij gastouder van twee 19-jarige studenten die het brute oorlogsgeweld in Charkov zijn ontvlucht. Benieuwd naar de ervaringen van andere gastgezinnen, zocht en vond ze een zevental andere gastouders. 

Vanuit een gedeelde behoefte is het initiatief ontstaan om meer gastgezinnen met elkaar in contact te brengen. “Veel gezinnen hebben hun huis opengesteld vanuit een groot hart zonder te weten hoe lang dit zal duren”, zegt zij. “We waren direct bereid te helpen, hadden een kamer of tuinhuis beschikbaar en kwamen in contact met vluchtelingen bijvoorbeeld via een oproep op sociale media of een ontmoeting binnen het opvangcentrum.” 

Ook blijkt dat gastgezinnen vrijwel niet met elkaar in contact staan. “Terwijl er juist veel herkenbare onderwerpen zijn zoals het maken van huishoudelijke of financiële afspraken, hoe om te gaan met cultuurverschillen en het belang van goede communicatie tussen gasten en gezin”, vervolgt Van der Hoeven. “Daarnaast is er behoefte aan gerichte informatie vanuit de overheid over regelingen en voorzieningen om je gasten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Dit scheelt een hoop uitzoek- en regelwerk op het gebied van bijvoorbeeld medische zorg, verzekeringen, studie- en werkmogelijkheden, scholen, kinderopvang en het openen van een bankrekening.”

Nu wordt uitgereikt naar de vele overige gastfamilies die Hilversum rijk is. “Samen met het online platform Hilversummers.nl willen we meer gastgezinnen en daarmee ook hun Oekraïense gasten met elkaar verbinden.” Dit kan volgens de Hilversumse op verschillende manieren: door zowel het organiseren van informele bijeenkomsten als via social media. Zo kunnen we ervaringen en handige tips delen, gericht informatie verstrekken en waar mogelijk vragen beantwoorden om elkaar te ondersteunen.”   

Wie thuis thuis vluchtelingen opvangt en wil aanhaken bij dit initiatief, mail naar liliane@hilversummers.nl 

Uit de krant