Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Voormalig televisiepresentatrice en oud-politicus Léonie Sazias overleden

Mensen

HILVERSUM - Oud-kamerlid en voormalig omroepster en tv-presentatrice Léonie Sazias is overleden. De Hilversumse was al geruime tijd ziek. Ze is 65 jaar geworden. 

Sazias startte haar omroepcarrière in 1980 als omroepster bij Veronica. Later werkte ze ook bij de AVRO, Tros, RTL4, Fox en Omroep MAX. Op de radio was Sazias ook te horen bij verschillende omroepen. 

In Hilversum zat ze bijna tien jaar in de gemeenteraad. Sazias nam in 2006 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 was ze lijsttrekker voor Hart voor Hilversum en werd ze fractievoorzitter. In 2017 verliet zij de Hilversumse politiek en maakte zij de overstap naar Den Haag.

In dat jaar namelijk stond zij op de kieslijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze werd met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen. Echter, vlak nadat zij Kamerlid was geworden, werd darmkanker bij haar geconstateerd. Een jaar later ging ze met ziekteverlof en keerde nog even terug. Toen Sazias de Tweede Kamer in 2021 voorgoed verliet, werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Gooi en Eembode sprak voor het laatst met de Hilversumse in april 2021, vlak nadat zij afscheid had genomen van de Tweede Kamer. Daarin zei zij onder meer dat Hilversum echt haar thuis was. De in Rotterdam geboren dochter van een Franse vader en Nederlandse moeder woonde er al sinds 1976 en was ook niet meer van plan te vertrekken. “Ik woon met veel plezier hier, ben ook nooit zo’n stadsmens geweest. Ik houd van dieren, tuinieren. En hier heb je niet het idee dat je in een stad woont, maar je hebt hier wel alles. De natuur is geweldig, de Groest gezellig en het is natuurlijk dé mediastad. Ja, ook dat laatste is bijzonder. Dat Hilversum als klein dorp mediastad is, is uniek. Daar ben ik trots op.” 

Sazias was getrouwd met muziekproducer Cees Stolk en laat drie kinderen achter.

Uit de krant