Afbeelding
Foto: Yvette Geerts

Oproep aan wethouder voor realisatie van kabelgoottegel in Hilversum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Netwerkorganisatie Hilversum100 doet een dringende oproep aan wethouder Arno Scheepers voor zogenoemde kabelgoottegels in Hilversum. Aanleiding is een proef in de gemeente Soest waar inwoners dit onder voorwaarden aan mogen laten leggen. 

De kabelgoottegel is een tegel met een uitsparing en rubber afdekstrip waarin ook dikkere kabels weggelegd kunnen worden. Het is volgens Hilversum100 de perfecte mogelijkheid voor het opladen van de elektrische auto voor de deur. “Het opladen van de elektrische auto is voor mensen zonder eigen oprit vaak een dilemma”, aldus Arnoud van den Heuvel namens de netwerkorganisatie. “De parkeerplek voor je eigen huis kun je niet claimen en laadkabels die over het trottoir liggen zijn gevaarlijk of leveren hinder op. Laadkabels over de stoep leggen is daarom tot nog toe verboden in Hilversum.”

Veel bezitters van een elektrische auto hebben geen eigen oplaadmogelijkheid en kunnen daarom al helemaal niet de auto opladen met gebruik van de stroom van eigen zonnepanelen. Kabelgoottegels zijn daarom dé oplossing, is de gedachte. “Het is een elegante oplossing voor een actueel probleem. Met de kabelgoottegel wordt het laden van elektrische voertuigen voor heel veel huishoudens toegankelijk.” 

Obstakels
Medio februari vroeg D66-raadslid Vivienne Wesselink aan de wethouder al naar deze kabelgoottegel. Scheepers was hiervan op de hoogte, maar nog niet helemaal enthousiast. “We zien ook dat deze dingen snel vol raken met vuil en ijs”, zei hij destijds. “Daardoor slijten die dingen snel en worden ze obstakels in de stoep. En we vinden toegankelijkheid in de gemeente ook belangrijk: dat mensen met een kinderwagen en rolstoel er langs kunnen.”

Ander punt, aldus Scheepers destijds, waardoor Hilversum niet bepaald enthousiast was over de kabelgoottegel is dat er claimgedrag kan ontstaan. Terwijl het in principe gaat om een openbare parkeerplek. Wel was de wethouder op de hoogte van de proef in Soest en zou Hilversum eventueel kunnen aanhaken. “Er zijn dus wat kritische kanttekeningen, maar we staan er ook niet negatief tegenover.”

Teststraat
De wethouder zegde destijds toe om de raadscommissie op de hoogte te houden van de Soester situatie. Van den Heuvel heeft recent echter ontdekt dat er al een webpagina is waar inwoners van Soest hun kabelgoottegel kunnen aanvragen. “Qua veiligheid en gebruiksvriendelijkheid is de kabelgoottegel in Soest door de teststraat heen. De werkgroep Groene Mobiliteit van Hilversum100 gaat er daarom vanuit dat de gemeente Hilversum nu ook groen licht geeft aan de bewoners van Hilversum voor deze innovatie.”

Uit de krant