Afbeelding
Foto: Vrienden van het Gooi

Hilversumse school kan met winst Edwin Klompprijs gewenste kas aanschaffen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Leerlingen van het Mozaïek kunnen voortaan ook als het regent aan de slag op het dakterras van hun schoolgebouw. De Hilversumse school voor speciaal onderwijs heeft namelijk de Edwin Klompprijs weten te winnen en kan met het geldbedrag van 4.000 euro dat daarbij hoort de zo gewenste kas aanschaffen. 

De Edwin Klompprijs is een prijs die de Vrienden van het Gooi jaarlijks uitreikt met als doel om op schoolpleinen ‘een meer natuurlijke aanleg te realiseren’. Eerdere winnaars waren onder meer de van Hasseltschool in Hilversum, de Juliana Kwartelschool in Bussum en de Pionier in Blaricum. 

De prijs is vernoemd naar de in 2017 overleden Edwin Klomp. Een buitenmens, die als vrijwilliger bij de natuurvereniging groepen natuurliefhebbers meenam in de natuur. Hij vond educatie voor met name kinderen en jongeren heel belangrijk. 

Dit jaar is de prijs dus gegaan naar het Mozaïek. Leerlingen van groep 7 en 8 van de school in Hilversum-Noord kweken groente in grote bakken op het dakterras van de school. Nu in de winter zijn dat voornamelijk uien en knoflook, waar zij recent in de keuken op school nog uiensoep van hebben gemaakt. Zij leren om planten te zaaien en op te kweken tot eetbare groente. Ook om daarmee te oefenen met koken, als voorbereiding op de overstap naar het beroepsonderwijs.

Schooldirecteur Birgitte Plasmans benaderde de Vrienden van het Gooi voor de prijsvraag met de insteek om van het geldbedrag een kas aan te schaffen. Dan kan er altijd aan gewerkt worden, ook als het regent. Reden voor de ‘Vrienden’ om de prijs aan de school uit te reiken. Met het bedrag van 4.000 euro kan de kas worden aangeschaft en in het voorjaar kunnen leerlingen daarmee aan de slag.

Volgens Plasmans worden de leerlingen intensief betrokken bij de keuze hoe het geld wordt besteed. Het lijkt handig om van het bedrag van de prijs een goedkope kas te kopen, met alle bakken, aarde en plantenzaadjes er al bij. Maar misschien is het verstandiger nog even door te sparen een veel duurdere maar ook veel stevigere kas te kopen, die beter tegen de harde wind kan. Dat wordt rekenen. 

Over een ding zijn zij het al wel eens; de kas komt niet op het schoolplein. Er is veel vandalisme in de buurt en dan is het beter dat hij veilig een beetje onder de luifel op het dakterras staat. De klas krijgt ook het beheer. Leerlingen moeten zelf afspraken maken met andere kinderen in de school als die de kas willen gebruiken om ook groene vingers te krijgen.

Uit de krant