Wethouder Els Kruijt was tijdens een les te gast op basisschool de Catamaran in Loosdrecht.
Wethouder Els Kruijt was tijdens een les te gast op basisschool de Catamaran in Loosdrecht. Foto's: GAD

Tien Gooise basisscholen doen mee aan E-waste Race: zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten inzamelen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Tien scholen uit ‘t Gooi en de Vechtstreek gaan de komende weken met elkaar de strijd aan tijden de zogenoemde E-waste Race. Hierbij leren kinderen op een leuke en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. 

Maandag begon het project met een week vol gastlessen van de experts van Race Against Waste. Wethouder Els Kruijt was tijdens een les te gast op basisschool de Catamaran in Loosdrecht. Zij sprak de kinderen toe over het belang van het gescheiden inzamelen van elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Met een mooie oude klok die Kruijt van haar vader had gekregen liet zij zien dat weggooien zonde is. Een moderne stekker erop en het klokje tikt weer als vanouds. 

Een mooie start van deze spannende maar vooral leerzame strijd die volgende week maandag echt van start gaat. De deelnemende basisscholen gaan vier weken lang de strijd met elkaar aan door het inzamelen van oude en kapotte elektronische apparaten.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Zij gaan zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten inzamelen. Zij krijgen punten toegekend voor de hoeveelheid ingezamelde e-waste maar ook voor hergebruik en reparatie daarvan. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden via www.ewasterace.nl. Leerlingen komen deze spullen dan aan huis ophalen.

De E-waste Race Gooi en Vechtstreek 2023 vindt plaats van maandag 25 september tot donderdag 19 oktober. De race is een initiatief in samenwerking met GAD en Race Against Waste. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde kapotte e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. 

De scholen die in Gooi en Vechtstreek meedoen zijn OB Blaricum uit Blaricum, De Linde en De Catamaran uit Loosdrecht, RK Minister Cals-School – Locatie Johan Willem Frisolaan + Verlengde Fortlaan en de Comeniusschool uit Naarden, De Wilgetoren uit Hilversum, Basisschool De Regenboog uit Kortenhoef, De Hoeksteen uit Bussum en Obs Kamperfoelie uit Huizen.

Uit de krant