Jeroen Pool laat de eerste elektrische deelauto, een Nissan Leaf, van HET zien met het raadhuis als achtergrond.
Jeroen Pool laat de eerste elektrische deelauto, een Nissan Leaf, van HET zien met het raadhuis als achtergrond. Foto: Bastiaan Miché

Eerste elektrische deelauto van HET rijdt rond

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het nieuwe rijden gaat veel verder dan alleen eerder opschakelen of later terugschakelen zoals dat in de reclame op televisie te zien is. Auto's worden schoner. Er rijden steeds meer elektrische auto's rond. Energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) zet nu de eerste Buurauto neer in Hilversum: een wagen die rijdt op zonnestroom en die je deelt met jouw buren.

Een auto delen met vijf of zes buren. Dat is een idee waar velen aan moeten wennen. Het gevoel van vrijheid zit 'm er juist in dat de eigen auto voor de deur staat en dat je die gebruikt wanneer je wilt. Jeroen Pool en Wytze Broerze van HET realiseren zich dat een deelauto lang niet voor iedereen een optie is. Maar zeker voor Hilversummers die een tweede auto hebben of een wagen bezitten die ze nauwelijks gebruiken, is dit een interessante mogelijkheid.

Sociaal
Door de deelauto verdwijnt er veel blik in de buurt. Het is schoner rijden. "Elke vermeden liter benzine of diesel scheelt gemiddeld 3 kilo CO2-uitstoot." Elektrisch rijden betekent altijd al 30 procent minder CO2-uitstoot, terwijl het rijden op zonne-energie een vermindering geeft van 90 procent, geeft Pool aan. Tevens is het sociaal en heeft het ook qua financiën veel voordelen: gebruikers betalen geen wegenbelasting of onderhoudskosten.

Kostenaspect
"Als je kijkt naar het kostenaspect van een tweede auto en een deelauto dan ga je er toch anders naar kijken", geeft de Hilversummer aan. "Een tweede auto kost je toch 400 à 500 euro in de maand. Afhankelijk van het aantal deelnemers kost een deelauto je ongeveer 100 tot 150 euro in de maand."

Promotor
HET is nu gestart met één centrale deelauto - de promotor - en wil snel gaan uitbreiden. De coöperatie doet momenteel onderzoek in welke buurt zij het best kan beginnen. Gesprekken zijn gaande met vertegenwoordigers van de Geuzenbuurt, de Boomberg en de Heibuurt. In een van deze drie wijken komen dit jaar nog vier deelauto's te staan.

Green deal
Met de gemeente is afgesproken, vastgelegd in de green deal elektrische auto 2018-2020, dat er over twee jaar minstens twintig deelauto's staan in Hilversum. Naar verwachting zijn daar dan zo'n honderd Hilversummers bij betrokken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant