Afbeelding

Energie besparen met wassen

Advertorial

Gelukkig ligt de tijd dat huisvrouwen hun vuile was ter hoogte van de aanlegsteiger van de Fietsboot Loosdrechtse Plassen schoon stonden te schrobben al ver achter ons. Wie vandaag de dag smerige kleren weer heerlijk fris wil krijgen, gooit ze gewoon in de wasmachine. Maar om die klus vervolgens te kunnen klaren moet er wel een behoorlijke hoeveelheid stroom worden verbruikt. Door slim te wassen, kunnen interessante besparingen worden gerealiseerd.

Kies voor kouder

In veel gevallen gaan consumenten er vanuit dat de vermelde wastemperatuur in het label van de kleding de enige juiste is. Dat is niet waar. Het betreft hier de maximale wastemperatuur voor het kledingstuk. Zeker wanneer er geen sprake is van hardnekkige vlekken, dan is op een lagere temperatuur wassen geen enkel probleem. Ze zullen prima schoon worden. Dat is mede te danken aan moderne wasmiddelen, die beter dan voorheen ook in kouder water effectief zijn. Door op een lagere temperatuur te wassen verbruikt de wasmachine minder energie wat ook betekent dat er geld wordt bespaard.

Volle bak

Elke keer de wasmachine aanzetten om maar een paar kledingstukken te wassen is uit economisch oogpunt ronduit onverstandig. Door kledingstukken – bijvoorbeeld in één of meerdere wasmanden – op te sparen, totdat de wastrommel echt goed vol komt te zitten, kan fors op de energiekosten worden bespaard. De rekensom is in dit geval vanzelfsprekend simpel. Wanneer we voor het doen van vier kleinere wasjes het verbruik aan energie vergelijken met het doen van één of twee grotere wassen, dan wordt er al snel een besparing van 50 tot 75 procent bereikt. Dat levert niet alleen maar een lagere energierekening op, maar zorgt ook meteen voor een lager waterverbruik.

Ga voor ECO

Veel hedendaags witgoed is voorzien van een zogenoemde ECO-modus, die vaak met slechts één druk op de knop kan worden ingeschakeld. Bij een wasmachine betekent deze modus concreet dat er minder water wordt verbruikt. Daarnaast zal de machine minder lang centrifugeren. Omdat de motor van de wasmachinetrommel in zo’n geval minder lang door blijft draaien, wordt er automatisch ook meteen minder elektriciteit verbruikt.

Word een nachtbraker

In veel gevallen zal het niet strikt noodzakelijk zijn om overdag de wasmachine aan te zetten. Omdat het apparaat toch volledig zelfstandig z’n werk doet, is het in veel huishoudens heel goed mogelijk om het wasprogramma in de nachtelijke uren af te laten handelen op het moment dat iedereen slaapt. Veel wasmachines beschikken tegenwoordig over uitgestelde startoptie, voor het slapen gaan geprogrammeerd kan worden. Wie consequent voor deze nachtelijke methode kiest – en over een daarvoor geschikte stroommeter beschikt – kan fors op de energierekening besparen. Wanneer we de kosten voor energie vergelijken tussen het dag- en het nachttarief, dan scheelt dat al snel meerdere centen per verbruikte kilowatt. Op jaarbasis leveren al die centen bij elkaar opgeteld uiteindelijk een leuke besparing op, terwijl de gewassen kleding toch gewoon heerlijk schoon en fris wordt.

Uit de krant