Afbeelding

5 tips om je huis warmer te maken

Advertorial

Tijdens de koude wintermaanden zitten we automatisch vaker binnen. Het is dan wel zo fijn als het binnen in huis aangenaam warm is. Met een kleine woonruimte is dit vrij makkelijk gedaan, maar heb je een grotere of oudere woning, dan is het behoud van warmte binnenshuis soms best een uitdaging. Met deze vijf handige tips, zoals een schoorsteenveger van Univé, houd je het huis heerlijk op temperatuur tijdens het koudere seizoen.

1. Open haard

Gezellig én warm: een open haard zorgt voor extra sfeer maar vooral ook voor een heerlijk comfortabele warmte. Let er wel op dat het met een open haard belangrijk is om elk jaar onderhoudswerkzaamheden te laten doen, zoals schoorsteenvegen en het controleren van de luchttoevoer. Zo kun je optimaal genieten van een gezellig haardvuur zonder dat je huis of gezondheid risico loopt.

2. Goede raambekleding

Ramen, luiken en deuren laten al snel wat tocht door. De beste remedie is om te zorgen voor goede raambekleding. Kies je voor stoffen gordijnen, zorg er dan voor dat deze goed aansluiten. Wanneer je ze sluit zodra het buiten donker wordt houden ze de kou goed buiten en de warmte in het huis binnen. Kies ook voor een goed isolerende gordijnstof. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatie.

3. Sluit de woonruimtes af

Wanneer er te veel deuren in huis openstaan gaat de warmte al snel verloren. Verblijf je het meest in de woonkamer of in je werkkamer? Zorg er dan voor dat alle tussendeuren gesloten zijn. Het afsluiten van de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt zorgt ervoor dat deze ruimtes ook het snelst opwarmen en dat de warmte goed blijft hangen.

4. Optimaliseer je radiator

Kijk eens goed naar de indeling van je interieur. Staat er een bank of ander groot meubelstuk vlak voor een radiator? Verschuif deze dan een stuk zodat de radiator voldoende ruimte heeft om de warmte af te geven. Ook kun je speciale radiatorfolie kopen om tegen de wand vlak achter de radiator aan te brengen. Deze folie reflecteert de warmte, in plaats van dat een stuk ervan verloren gaat.

5. Dubbelglas

Dubbelglas in ramen en deuren zorgt voor extra warmte in je woning. Heb je een oudere woning met enkel glas? Dan kan het een goede investering zijn om de ramen te laten vervangen door dubbelglas. Heb je al dubbelglas maar zou extra warmte nog steeds welkom zijn? Kijk dan eens naar de optie voor driedubbel glas, voor een nog betere isolatie.

Uit de krant