Afbeelding

Diverse soorten kunststof maken het je makkelijk

Advertorial

Ben je van plan een serre te bouwen, een fietsenhok in de tuin te plaatsen of wil je een afdak maken? Dan moet daar natuurlijk wel een goed dak op komen. Het is handig om voor dakbedekking te kiezen die licht doorlaat zodat je ook voldoende kunt zien.

Een materiaal dat hiervoor veel gebruikt wordt is golfplaat. We hebben eens voor je bekeken wat de voordelen van dit materiaal zijn zodat jij ook weet waarvoor het handig is om te gebruiken. 

Golfplaten gebruiken

Golfplaten worden van kunststof gemaakt. Ze worden gefabriceerd van verschillende materialen. 

Je kunt de volgende soorten onderscheiden:

        . Polycarbonaat golfplaten; deze bieden bescherming tegen Uv-stralen
        . Polyester golfplaten; deze zijn heel sterk
        . PVC golfplaten; de meest bekende en gebruikte platen die lichtblauw ogen en niet zo duur zijn

Welke je kiest hangt natuurlijk van je eigen eisen af maar ligt ook zeker aan waarvoor je ze wilt gebruiken en wat voor budget je hebt. Je kunt golfplaten zelf eenvoudig monteren en op maat maken, indien gewenst. Leg je ze nu op een dak? Leg ze dan een eindje over elkaar heen zodat ze goed afdichten en er geen vuil tussen kan komen. Gebruik altijd gereedschap dat geschikt is om golfplaten mee te bewerken zodat je deze mooi houdt en er lang mee kunt doen. 

Plexiglas kent veel toepassingen

Een andere populaire kunststof is plexiglas. Dit kan voor tal van doeleinden worden ingezet en heeft veel voordelen. Ook bij deze kunststofsoort hebben we eens naar mogelijke toepassingen gekeken. Zo kun je plexiglas bijvoorbeeld gebruiken om een dakkapel of lichtkoepel te maken maar is het ook prima geschikt als materiaal voor fotolijsten of om iets te beschermen tegen wind en regen.

Plexiglas is bij uitstek geschikt om te gebruiken als iets niet te zwaar mag worden en je er wel doorheen wilt kunnen kijken. Echt glas weegt dan vaak teveel. Plexiglas is in twee soorten verkrijgbaar: plexiglas XT en plexiglas GS. De tweede variant is makkelijker te bewerken dan de eerste, verder is er geen verschil. 

Voor- en nadelen van plexiglas

Plexiglas is in alle denkbare vormen en maten te maken dus dat is erg handig. Daarnaast gaat het lang mee, is licht in gewicht en kan makkelijk gemonteerd worden. Het kan scheuren maar daarvoor is veel nodig maar het zal nooit in honderdduizend stukjes uit elkaar barsten en is dus veel veiliger dan glas.

Alleen maar voordelen ten opzichte van glas dus? Dat is niet helemaal waar maar de nadelen wegen er niet zwaar tegenop. Weeg voor jezelf gewoon even de voor- en nadelen tegen elkaar af voordat je een keuze maakt.

Een nadeel is dat plexiglas eerder krast dan gewoon glas maar dit kun je er vaak gewoon uit polijsten. Daarnaast is het licht brandbaar, dus mag je het niet gebruiken bij warmtebronnen. 

Conclusie

Onze conclusie? Kijk zeker eens wat je allemaal met golfplaten en plexiglas kunt doen. Ze hebben veel toepassingen en zijn makkelijk te gebruiken voor van alles en nog wat. Dus misschien is het wel wat voor jou als doe-het-zelver.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief