Afbeelding

Hoe bespaar je in Hilversum op energieverbruik in huis?

Advertorial

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen en dat zorgt ervoor dat veel gezinnen moeite hebben met het ophoesten van de rekening. Niet gek natuurlijk, met rekeningen die soms oplopen tot meer dan €500 per maand. Om je een handje op weg te helpen zetten we in dit artikel een aantal energie bespaartips voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee en laat voor jou alle kleine beetjes helpen!

Energiezuinige apparaten in huis

Inzetten op energiezuinige apparaten kan je op termijn flink wat geld besparen. Denk aan de wasmachine, droger, vaatwasser, koelkast, diepvries en tv. Zet de meest en minst energiezuinige wasmachine tegenover elkaar en bespaar zeker €60 per jaar. Bij vaatwassers kan het verschil met een oud model van 15 jaar oud oplopen tot zo’n 3,5 keer zuiniger gebruik. Tel daarbij op dat nieuwe apparaten jaren meegaan en je verdient die investering – zeker met de hoge energieprijzen – op den duur terug. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of vaatwasser kopen? Maak dan gebruik van een vergelijker als DeBeste.com. Die zetten voor jou energiezuinige modellen met aantrekkelijke prijs-kwaliteit op een rijtje.

Eco-programma in de daluren

Niet alleen het energielabel heeft invloed op het verbruik, maar ook het tijdstip en het programma waarop je het apparaat gebruikt. Zo hebben bijvoorbeeld wasmachine en vaatwasser een eco-stand. Deze doet langer over een draaibeurt, maar gaat slimmer om met het gebruik van warm water waardoor je onder de streep bespaart. Zet je apparaten bij voorkeur aan in de daluren van je energie-aanbieder. Gedurende deze tijdstippen, die per maatschappij verschillen maar vaak van circa 23.00 uur tot 7.00 uur zijn, betaal je minder voor stroom en gas. De nieuwste apparaten hebben de functie ‘startuitstel’, waarmee je het apparaat programmeert om op een later tijdstip aan te gaan.

Koelkast slimmer gebruiken

Wist je dat een lege koelkast meer verbruikt dan een volle koelkast? Dat komt omdat er bij openen meer warme lucht naar binnen kan stromen als hij niet gevuld is. Daardoor moet de koelkast de warme lucht weer koelen. Heb je een te grote koelkast voor jouw gebruik? Kies dan voor een kleiner model. Verkoop je huidige apparaat bijvoorbeeld tweedehands en pak een aantrekkelijke koelkast aanbieding. Kies een omvang die past bij je gebruik. Iets laten ontdooien dat uit de diepvries komt? Leg het in de koelkast, dan pakt die wat extra verkoeling mee. Leg er van de andere kant nooit warm eten in, laat dat eerst op het aanrecht afkoelen. En die deur open laten staan terwijl je ‘even snel’ drinken inschenkt? Geen goed idee!

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Deze tip klinkt natuurlijk logisch, maar toch hebben we niet altijd in de gaten dat we onnodig energie gebruiken. Denk aan sluipverbruik: het in het stopcontact laten zitten van stekkers zonder dat je het apparaat daadwerkelijk gebruikt. Zoals die oplader van je telefoon of de staafmixer die je pas na het eten opruimt. Ook als je ze niet gebruikt dan pakken ze nog een klein beetje energie. Uit het stopcontact halen dus! Ook het aan laten staan van de lampen en tv als je gaat douchen is niet optimaal. En val je regelmatig in slaap voor de tv? Stel dan zeker een slaaptimer in, zodat de tv niet de hele tijd blijft aanstaan. Ga je op vakantie? Ook dan kun je beter zoveel mogelijk apparaten ontkoppelen. Tevens beter voor de brandveiligheid.

Energiebesparende aanpassingen in huis

Je kunt het ook nog wat groter aanpakken door het huis te verduurzamen. Ga voor ledverlichting en plaats radiatorfolie achter de verwarming. Ook duurzame energieopwekking is een goed idee. Zo verdienen zonnepanelen zich binnen zo’n zes tot acht jaar terug. Verbeter de woningisolatie, bijvoorbeeld met dubbel glas en tochtstrips. Regelmatig staan er in Hilversum subsidieregelingen voor je klaar waar jij slim gebruik van kunt maken, dus check zelf even welke voor jou relevant zijn. Daarnaast kun je een gesprek met een Energiecoach in Hilversum aanvragen. Met dit advies op maat krijg je inzicht in wat je nog zou kunnen doen om het energieverbruik in jouw huis te verminderen.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief