Afbeelding

Regeldruk weerhoudt velen ervan ondernemer te worden

Advertorial

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf, maar vaak blijft het bij dromen. Wie zich in de feiten gaat verdiepen, komt al snel tot de conclusie dat de regeldruk nog altijd bijzonder hoog is. Al die regeltjes maken het ondernemers niet gemakkelijk en de coronacrisis heeft daar nog eens een schepje bovenop gedaan. Er komt heel wat op je af als je ondernemer wilt worden. Wie helpt je op weg en waar kun je aankloppen met al je vragen? 

Wildgroei

Elk nieuw kabinet belooft zich te zullen bekommeren om de wildgroei aan regels voor ondernemers. De praktijk wijst uit dat dit in de praktijk nauwelijks lukt. In maart van dit jaar kwam de kwestie opnieuw aan de orde in de Tweede Kamer. Zowel de Kamerleden als ook de belangenbehartigers van ondernemend Nederland zijn zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Het is belangrijk om ondernemen voldoende toegankelijk te houden, zodat ook in de toekomst een divers ondernemerslandschap zal blijven bestaan. Hiermee is de overheid zelf ook gebaat, want een goed vestigingsklimaat voor ondernemers is uiteindelijk ook goed voor de staatskas.

Vergunningen en diploma’s

Wanneer je ondernemer wilt worden, zul je in eerste instantie moeten bekijken of je bepaalde vergunningen of diploma’s nodig hebt. In bepaalde sectoren zul je er niet onderuit komen om eerst de nodige papieren te halen. Denk daarbij ook aan milieu-ontheffingen en andere vormen van regulatie. Overtuig je ervan dat je alles goed geregeld hebt, voordat je start met je bedrijfsactiviteiten. Doe je dat niet, dan kun je een fikse boete oplopen en daar zit geen enkele ondernemer op te wachten.

Belastingen

Elke ondernemer moet belasting betalen. Je krijgt sowieso te maken met inkomstenbelasting en omzetbelasting, maar wanneer je personeel in dienst neemt, zul je ook loonheffingen moeten betalen. Verder zijn er nog tal van specifieke vormen van belasting die soms van toepassing kunnen zijn. Ook hier geldt weer dat je er verstandig aan doet om je goed te laten informeren. Het kennisplatform voor en door ondernemers kan je goed op weg helpen.

Marketing

Wanneer je een product of dienst aanbiedt, moet dat natuurlijk wel bekend zijn bij je potentiële klanten. Daarom is marketing voor vrijwel elke ondernemer van groot belang. Maar niet elke ondernemer is hier goed in, dus is het de moeite waard om te bekijken in hoeverre je voor dergelijke activiteiten een professionele partij kunt inschakelen.

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief