Afbeelding

Dingen die je moet weten voordat je geld gaat lene

Advertorial

Wie zien vaak reclame voorbij komen over het lenen van geld en dat iedereen dat zomaar kan doen, maar hoe werkt dat precies en wat zijn de precieze voorwaarden voor het lenen van geld? Al deze vragen gaan we behandelen in dit blog.

Geld lenen

Geld lenen kan tegenwoordig op verschillende manieren worden gedaan. In de meeste gevallen wordt er geld geleend voor een verbouwing van een huis. Hierbij kan er gekeken worden naar bijvoorbeeld een tweede hypotheek of kan er een persoonlijke lening afgesloten worden. Beide hebben dezelfde functie, namelijk het lenen van geld bij een instantie. Maar er zijn ook verschillen aanwezig. 

Tweede hypotheek

De aanvraag van een tweede hypotheek kan worden gedaan bij dezelfde bank, waar je ook de andere hypotheek hebt staan. Dit hoeft niet perse en het is ook mogelijk om bij een andere bank een tweede hypotheek aan te vragen. Echter is dit in de meeste gevallen niet voordeliger en zitten er voorwaarden aan. Je kan het zien als een extra hypotheek bovenop je bestaande hypotheek. Daarnaast wordt een hypotheek in de meeste gevallen gebruikt om een verbouwing te kunnen bekostigen. Bij de aanvraag van een hypotheek wordt er gekeken naar je inkomen, de waarde van je woning, welke verbouwing je wilt uitvoeren en naar je huidige hypotheek. Voor de aanvraag van een tweede hypotheek kan je bijgestaan worden door een hypotheekadviseur. Let er wel op dat dit advies niet gratis is en hier kosten voor in rekening worden gebracht. 

Persoonlijke lening

Een andere manier om geld te lenen bij kredietverstrekker in de vorm van een persoonlijke lening afsluiten. Bij een persoonlijke lening gaat het anders is zijn werk dan bij een hypotheek. Het grote verschil is dat je een persoonlijke lening bij zowel een bank kan aanvragen of bij een onafhankelijke kredietverstrekker. Ga je bij een bank een persoonlijke lening aanvragen, dan moet je minimaal een rekening bij de desbetreffende bank hebben van minimaal drie maanden. Bij een kredietverstrekker is een onafhankelijke partij en hiervoor hoef je geen rekening bij een specifieke bank te hebben. Het doel van de kredietverstrekker is om de beste deal voor jou binnen te halen. Daarnaast ontvang je in één keer het bedrag op je rekening gestort. De aflossing van de lening is door middel van een vaste rente en afgesproken looptijd. Hierdoor betaal je maandelijks een vast bedrag en kan het niet veranderen gedurende de looptijd. Ook is dit altijd voordeliger dan bij een hypotheek, ondanks dat je een hogere rente betaald. 

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen bij de bank. Veel mensen gebruiken een lening om een verbouwing te bekostigen. Dit kan door een tweede hypotheek aan te vragen of een persoonlijk lening aan te vragen bij de bank of kredietverstrekker.

Uit de krant