Afbeelding

Waarom ben je verplicht je auto te verzekeren?

Advertorial

Het verzekeren van je auto met een WA verzekering is in Nederland verplicht. Dit heeft te maken met het feit dat de WAM Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen in 1963 in het leven is geroepen. Dit is gedaan om de slachtoffers van een ongeluk te kunnen beschermen. je kunt je namelijk voorstellen dat de kosten die je zou moeten vergoeden bij een ongeluk flink in de papieren kunnen lopen en voor een gemiddelde Nederlander met een modaal inkomen bijna niet te betalen zijn. Ook is deze wet er gekomen om verzekeraars te kunnen controleren. Waar je als autobezitter verplichtingen hebt, heb je deze als verzekeraar natuurlijk ook. 

Wat gebeurt er als je niet verzekerd bent?

Je zult het bijna niet geloven, maar er zijn nog altijd mensen die hun auto om wat voor reden dan ook niet verzekeren. Ontzettend stom natuurlijk! Niet alleen loop je het risico om door de politie gepakt te worden, maar krijg je ook een flinke boete wanneer dit niet het geval is. Er wordt namelijk periodiek gecontroleerd of jij je auto wel of niet verzekerd hebt. Is dit niet het geval, dan ontvang je automatisch een boete van het RDW op je deurmat. Wel is het zo dat de boete van het RDW iets lager ligt, dan wanneer je door de politie staande wordt gehouden. Naast het feit dat je natuurlijk een enorme boete krijgt, ben je simpelweg ook niet gedekt voor eventuele schade. Kortom, niet verstandig dus!

Ik gebruik mijn auto niet?

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij je auto niet gebruikt. Dit kan komen omdat je niet kunt rijden doordat je misschien wel slecht te been bent, maar het kan ook allerlei andere oorzaken hebben. Het is dan natuurlijk ontzettende zonde om zowel verzekeringspremie als wegenbelasting te moeten betalen. Gelukkig is hier een goede oplossing voor en kun je je auto schorsen. Dit betekent dat je niet meer verzekeringsplichtig bent en hoef je ook geen belasting te betalen. Wel is het van belang dat jij absoluut niet de openbare weg betreed met je auto, want dan heb je wel een probleem. Je auto dient dus op je eigen terrein te staan en niet aan de straat of op een openbare plek. Ga je je auto weer gebruiken? Dan is het zaak om je auto te verzekeren en de schorsing ongedaan te laten maken. Het verzekeren van je auto kun je gemakkelijk online regelen. Autoverzekeringen via het internet geeft je direct een overzicht van alle mogelijkheden en te betalen premies.

Verschillende soorten verzekeringen

Ondanks dat je verplicht bent een WA verzekering af te sluiten, kan het ook heel goed zijn dat je deze dekking niet voldoende vindt. Vooral wanneer je een nieuwe auto hebt, is het aan te raden te kiezen voor een all risk verzekering. Zo worden bij een ongeluk waarbij jij schuld hebt ook jouw kosten door de verzekeraar vergoed. Wel zo fijn toch? Heb je een wat oudere auto, dan kun je deze naast een WA verzekering ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld pechhulp onderweg of een inzittendenverzekering.

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief