Afbeelding
Foto: Hypotheek4Starters

Huis kopen zonder vast contract: er is meer mogelijk dan je denkt!

Advertorial

In een krappe woning- en arbeidsmarkt en in tijden van inflatie doen sommige werkgevers er alles aan om hun werknemers te behouden. Zo greep PostNL in de strijd om personeel naar vaste contracten. Heb je aan dit laatste behoefte, weet dan dat een tijdelijk contract geen belemmering hoeft te zijn in de zoektocht naar een woning.

Hypotheek afsluiten met verschillende contracten

Volgens hypotheekadviseur Rens Kamer van Hypotheek4Starters is het mogelijk om aan een huis te komen wanneer je een jaarcontract hebt. “Met een intentieverklaring van je werkgever - waarin de werkgever aangeeft dat hij het voornemen heeft om je tijdelijke contract om te zetten naar een vast dienstverband - kun je absoluut een hypotheek afsluiten.

Let op: ben je een promovendus, een apotheker in registratiefase (Apios), een arts in opleiding tot specialist (AIOS) of een arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) met een tijdelijk contract en wil je werkgever geen intentieverklaring afgeven? Dan is dat geen probleem. Er zijn veel hypotheekverstrekkers die een hypotheek verstrekken op basis van het salaris dat je nu verdiend, ondanks dat je geen intentieverklaring krijgt.

Er zijn meer vormen van tijdelijke contracten. Ook dan liggen er mogelijkheden voor een hypotheek in het verschiet. We zetten verschillende arbeidssituaties uiteen:

Hypotheek met oproepcontract
Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een 0-uren contract – ook wel oproepcontract invalcontract of hulpcontract genoemd. De hypotheekverstrekker kijkt dan naar het gemiddelde bruto jaarinkomen over 3 jaar. Mocht het inkomen van het laatste jaar lager zijn, dan wordt er gerekend met het laagste inkomen.

Hypotheek met uitzendcontract
Voor een hypotheek heeft een uitzendkracht of flexwerker een perspectiefverklaring nodig waarin verklaard wordt dat er voldoende werk vergaard wordt om een inkomen te generen. De perspectiefverklaring heeft voor hypotheekverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring. Wel mag een verklaring alleen worden uitgegeven door uitzendondernemingen die opgenomen zijn in het register van de Stichting Perspectiefverklaring.

Uiteraard kan je het inkomen ook bepalen door het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Mocht het inkomen van het laatste jaar lager zijn, dan wordt er gerekend met het laagste inkomen.

Hypotheek als zzp’er
Je inkomen als zelfstandige wisselt per maand. Toch kun je ook dan een hypotheek krijgen. Sinds een paar jaar kun je zelfs een hypotheek afsluiten als je minder dan 3 jaar onderneemt. De hypotheekverstrekker kijkt bij de beoordeling naar verschillende punten:

  • Welke risico’s loopt het bedrijf?
  • In welke sector ben je werkzaam?
  • Is er sprake van winst en hoe heeft dit zich ontwikkeld?
  • Wat is de prognose voor het voortbestaan van het bedrijf?
  • Is de balans van het bedrijf goed?

Advies van een hypotheekadviseur

In alle gevallen voert een hypotheekverstrekker een risicoanalyse uit om te bepalen of je de hypotheek in de toekomst kunt blijven betalen. Wat voor werkcontract je ook hebt. Praat met een onafhankelijke hypotheekadviseur, zodat jij vooraf weet wat je kunt besteden voor het afsluiten van een hypotheek.

Uit de krant