Afbeelding

5 x inspiratie: hoe creëer je meer vakantiegevoel in je tuin?

Advertorial

Dat heerlijke resort op Bali, dat dromerige vakantiehuis in Toscane of dat ene gezellige terrasje waar je in de Cotswolds gezeten hebt - die sfeer wil je het hele jaar door wel proeven. Er zit maar een ding op: je gaat je tuin een make-over geven. We hebben vijf populaire bestemmingen omgezet in inspirerende tips. Haal meer vakantiegevoel in je tuin! 

Bali: jungle-achtige tuin met meerdere gezellige plekjes

Natuurlijk heb je in je tuin allerlei invloeden uit het Verre Oosten. Japanse esdoorn, palmen, Oost-Indische waterkers, bamboe tuinschermen, waaiers aan je muur en niet te vergeten smaakvol tuinmeubilair. Zo’n Van der Garde 2 persoons tuinset doet denken aan je vakantie in dat heerlijke resort op Bali. Het is leuk om naast je reguliere terras verderop in de tuin een tweede, verborgen zitje te creëren zodat je je in een jungle waant. 

De schitterende kleuren van Toscane

Toscane is een walhalla voor de tuinliefhebber. Zelfs het kleinste stukje grond wordt hier bij voorkeur vrolijk ingericht. Een aantal min of meer vaste waarden in een typisch Toscaanse tuin zijn flink wat rozemarijn en andere geurige kruiden in terracotta potten, natuurstenen muurtjes met verschillende vormen, jasmijn aan de muur, hoogteverschil in de borders en - wie weet - een of meer echte cipressen. Deze altijd groene, statige bomen zie je overal in deze prachtige regio. Koop geen citroenplanten, die bloeien namelijk niet in Nederland. Olijfbomen doen het wel redelijk, maar verwacht er geen vruchten aan. 

Stijlvolle invloeden van The Cotswolds

Net zo lieflijk en glooiend, maar met een heel ander klimaat zijn de Engelse Cotswolds. Hierbij denk je aan sfeervolle vijvers (met een fonteintje), netjes bijgehouden heggen en coniferen en ook hier weer veel natuursteen. Het zijn veelal klassieke Victoriaanse invloeden, zoals stenen of juist zwartmetalen beelden. Een antieke zonnewijzer op een stenen sokkel - kun je deze vinden, zet hem dan vooral neer. Het donkergrijs van de daken in deze mooie streek laat je op subtiele wijze terugkomen. Bijvoorbeeld door een opbergplek voor je openhaardhout te maken met enkele van deze dakpannen. 

Terug naar de Provence: veel lavendel en natuurlijk druiven

Lavendel is het handelsmerk van Zuid-Frankrijk. Veel Nederlanders zitten ‘s zomers in de Provence om te genieten van de uitgestrekte velden met dit heerlijk geurende kruid. Dat haal je makkelijk naar je tuin toe door plantjes te kopen of het zelf te kweken. Denk bij een Zuid-Franse tuin ook aan een houten pergola of prieeltje met druiven. De ondergrond is een netjes aangeharkt pad met grof grind, naast een terras van verschillend gekleurde klinkers. Aan het huis groeit uitbundig veel klimop. Een stenen fontein maakt het af!

Gezelligheid met vrienden in je Oostenrijkse of Duitse biergarten

Een biergarten waar je je gasten ontvangt kenmerkt zich door een overkapping in licht barokke stijl (ronde vormen) met veel groen eromheen. Is een overkapping te veel werk of te duur, knipoog dan naar je vakantie in Beieren of Tirol met een parasol van een lokaal biermerk. Creëer een barretje van hout waar je oude stenen bierpullen neerzet. Zet ook een vuurkorf of -schaal neer. Van der Garde tuinmeubelen heeft trouwens leuke picknicktafels, die zijn natuurlijk typerend voor zo’n gezellige, Midden-Europese ambiance. 

Uit de krant