Afbeelding
Foto: Saniheat

Zo kun je zelf je centrale verwarmingsketel onderhouden

Advertorial

Onderhoud van je ketel is essentieel. Hoezeer de kosten van een ketelonderhoud elk jaar ook geldverspilling lijken, het is een vereiste voorzorgsmaatregel voor de veiligheid en efficiëntie van je ketel om de levensduur te verlengen.

Door je ketel regelmatig te laten onderhouden kun je kleine problemen opvangen voordat ze uitgroeien tot grotere, duurdere problemen. De meeste garanties op boilers vervallen zonder bewijs van een jaarlijkse servicebeurt door een Gas Safe expert, die niet over het hoofd gezien mag worden.

Gebruik een remmer voor centrale verwarming

Een inhibitor is een chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt om de opbouw van modder door roest, stof, smurrie en andere deeltjes in radiator, Nefit CV Ketel en pijpen tegen te houden bij het soepel en effectief laten functioneren van je centrale verwarmingsinstallatie. 

Na verloop van tijd kunnen ophopend slib en roest leiden tot verstoppingen die de doorgang van water belemmeren en, als ze lang genoeg blijven zitten, tot nog meer schade kunnen leiden als geprobeerd wordt ze te verwijderen.

Stel de radiatoren bij

Als de radiatoren die verder van de ketel staan minder gespannen zijn dan die dichterbij, kan het nodig zijn ze bij te stellen zodat ze meer in evenwicht zijn. Het ontluchten van een radiator is een eenvoudige procedure, maar het uitbalanceren van radiatoren kan mogelijk de manier waarop de warmte door het hele huis verdeeld wordt verbeteren.

Doe een systeemspoeling

In de meeste gevallen is een systeemspoeling niet nodig voor ketels die pas geïnstalleerd zijn of voor ketels die schoon gehouden worden door regelmatig centrale verwarmingsremmers te gebruiken. In het geval van oudere ketels daarentegen, die door verwaarlozing slib kunnen hebben opgehoopt, is er bijna waarschijnlijk een nodig om de ophoping te verwijderen.

Ook al is het gunstig om gemiddeld om de vijf tot zes jaar een systeemspoeling te laten uitvoeren op de verwarmingsketel en het verwarmingssysteem van je huis, toch laten talrijke waarschuwingssymptomen je weten wanneer de tijd gekomen is.

Zorg ervoor dat de boiler voldoende gekoeld wordt

Controleer of de boiler niet te vol zit of in de hal of meterkast bedekt wordt, bijvoorbeeld met jassen eroverheen gedrapeerd of slingers er omheen, want ze hebben veel ruimte nodig om goed te kunnen ventileren. Zolang er minstens 700 mm tussen de ketel en de afscheiding of muur is, kan hij in een kast bewaard worden.

Laat je verwarmingsketel tijdens de zomer werken

Veel mensen denken dat ze hun centrale verwarming in de zomer niet nodig hebben, maar hem lang uit laten staan is niet veilig. Na verloop van tijd kunnen boilers die een tijdlang niet gebruikt zijn verstoppingen krijgen, wat tot storingen en zelfs uitval kan leiden.

Daarom is het van essentieel belang je ketel tijdens de zomer minstens een keer te gebruiken om storingen te voorkomen die de levensduur van je ketel kunnen verkorten.

Het is in je eigen belang om eventuele buitenleidingen te lageren vóór de vriestemperaturen van de winter. Omdat kant-en-klare bekleding in elke bouwmarkt te koop is, is het proces niet alleen betrekkelijk eenvoudig maar ook heel betaalbaar. Als de isolatie voorkomt dat de pijpen de hele winter door bevriezen, heb je niet te maken met de problemen en kosten van een ketelstoring wanneer je je warmte het hardst nodig hebt.

Huiseigenaren in Nederland zijn notoir slecht in het bijhouden van hun verwarmingsketel

…. ondanks het cruciale belang ervan. Als ketels niet zo effectief werken als zou moeten, kost het gebruik ervan je meer geld en kan het ook de gezondheid van je gezin in gevaar brengen door een brand of andere oorzaken. Boilers zijn niet alleen duur om te repareren en te vervangen, maar ze kosten ook meer geld om te gebruiken. Elke huiseigenaar moet de volgende eenvoudige aanbevelingen voor ketelonderhoud in gedachten houden.

Uit de krant