Afbeelding
Foto: DB Schietsport

3 minder bekende Olympische sporten

Advertorial

De Olympische Spelen zijn bij vrijwel iedereen bekend. Ze bestaan ook al eeuwen. In de Griekse stad Olympia werden om de vier jaar wedstrijden gehouden om de god Zeus te eren, dit begon in het jaar 776 vóór Christus. Toen al omvatte het grootste sportevenement ter wereld traditionele sporten als hardlopen, worstelen en verspringen. De meeste sporten op de Olympische Spelen zijn anno 2022 erg bekend. Maar lang niet iedereen weet dat er best bijzondere sporten op het evenement gedaan werden. Wat dacht je van touwtrekken?

Touwtrekken was een Olympische sport

De eerste keer dat de sport werd gespeeld was op de Olympische Spelen in 1900, dit was tot en met 1920 het geval. Groot-Brittannië was erg goed in de sport en won veel gouden medailles. Uiteindelijk wonnen ze in dit evenement evenveel medailles als alle andere landen samen in die jaren. In het tweede jaar werd de zilveren medaille gewonnen door acht Nederlandse mannen van de krachtsportvereniging Achilles in Arnhem.

Hoezeer het ook om kracht ging, touwtrekken ging ook om hoe je samenwerkt en hoe je je vaardigheden gebruikt. Maar de sport werd niet overal als vanzelfsprekend beschouwd, en het werd van het schema gehaald, natuurlijk baalden de Britten hier flink van!

Schietsporten zijn een populair onderdeel van de Olympische Spelen

Sinds de moderne Olympische beweging begon op de Olympische Zomerspelen van 1896, hebben schietsporten deel uitgemaakt van elke Olympische Zomerspelen, behalve de spelen van 1904 en 1928. Schieten was de eerste sport op Tokyo 2020 waarbij een gouden medaille werd uitgereikt. In Parijs 2024 staat de sport opnieuw op het programma.

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 zijn er schietwedstrijden voor zowel mannen als vrouwen. Het totaal van 340 schutters is iets minder dan de 360 schutters die meededen aan Tokyo 2020, dat in 2021 werd gehouden. Bij Parijs 2024 zullen er 340 schutters zijn, 170 van elk geslacht.

Als gastland krijgt Frankrijk 12 plekken (6 voor elk geslacht) in de schietevenementen van Parijs 2024. Eén mannelijke en één vrouwelijke atleet uit het gastland worden automatisch gekwalificeerd voor elk evenement, zolang ze aan de andere hierboven genoemde eisen voldoen. Plaatsen voor atleten uit het gastland worden alleen gegeven voor een onderdeel als er geen atleet uit het gastland zich tijdens de kwalificatieperiode voor dat onderdeel hebben gekwalificeerd.

Zou je het leuk vinden om zelf mee te doen aan een schietsport? Een online luchtbuks specialist helpt je op weg!

Breakdance als olympische sport

Niet in de jaren 776 vóór Christus, maar in het jaar 2024 wordt breakdance een Olympische sport. Breakdance begon eind jaren zeventig in de sloppenwijken van New York. Daar werden draaitafels gebruikt om muziek te mixen. Mensen die op deze nummers dansten werden breakdancers genoemd omdat ze de breaks, die de meest interessante delen van het ritme zijn, bleven herhalen. Breakdancing wordt nu over de hele wereld gedaan, maar het begon als een manier om je te uiten waarbij uniek zijn het belangrijkste was.

Breakdancen op de Olympische Spelen in 2024 gaat als volgt: de jury geeft een score op basis van zes factoren: creativiteit, persoonlijkheid, techniek, veelzijdigheid, prestatie en muzikaliteit. 60 procent van de totale score is gebaseerd op techniek, prestatie en creativiteit, en 40 procent is gebaseerd op de andere drie criteria.

Een aantal leuke feiten over de Olympische Spelen

De Olympische vlam staat altijd aan en is vrijwel weerbestendig. De vlam is echt bijna overal geweest. Zelfs de ruimte in! De vlam is bestand tegen zeer koude temperaturen en harde wind. Ook is de vlam nog nooit uitgegaan. Als dat toch gebeurt, is er altijd binnen 30 seconden een reservetoorts, aangestoken vanaf de hoofdvlam in Athene.

De eerste Paralympische Spelen werden in 1960 in Rome gehouden

Ze werden georganiseerd zodat oorlogsveteranen konden meedoen en tegelijkertijd beter konden worden. Daarvoor deden atleten met een lichamelijke handicap soms zelf mee aan de Olympische Spelen. Nu hebben mensen met de meest uiteenlopende handicaps de kans om mee te doen aan de Paralympics.

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief