Afbeelding

Zo zorg je voor een goede debiteurenafdeling!

Advertorial

Je hebt een eigen bedrijf en dat betekent dat je veel verantwoordelijkheden hebt. Je doet het uiteraard niet voor niks, want je wilt maandelijks een mooi inkomen eruit kunnen halen. Dan is het wel nodig dat je alle nodige kosten betaalt en ook geld ontvangt van jouw klanten. Soms gebeurt dit helaas niet. Echter, hiervoor hoef je niet gelijk een incassobureau in te schakelen. Het is daarom handig om te zorgen voor een goede debiteurenafdeling. Lees hoe je dat doet!

Een aantal tips

Voor een debiteurenafdeling is het allereerst handig dat je een team aanneemt die de benodigde kennis in huis heeft. Vervolgens wil je ervoor zorgen dat jouw medewerkers nagaan of de klanten waarmee je in zee gaat betrouwbaar zijn. Dit kunnen zij doen door gebruik te maken van een kredietrapport. Hierin staat informatie over de kredietwaardigheid van de klant of het bedrijf die diensten van je afneemt of jouw producten koopt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de factuur op tijd verstuurd wordt. De Belastingdienst hanteert een termijn voor wanneer deze uiterlijk verstuurd moet worden. Dit is op de vijftiende dag van de maand die volgt op de maand waarop de klant het product heeft gekregen of waarop de dienst verleend is. Daarnaast is het ook van belang dat alles goed bijgehouden wordt. Een goede administratie is namelijk al het halve werk. Houd bij wat de klanten nog niet betaald hebben en hoeveel herinneringen er al verstuurd zijn. Desalniettemin is het ook belangrijk dat je bijhoudt wanneer een klant de openstaande bedragen voldaan heeft, zodat er niet per ongeluk herinneringen om te betalen naar de klant verstuurd worden.

De klant betaalt niet, wat nu?

Soms is het helaas niet genoeg om jouw klanten met openstaande bedragen herinneringen te sturen en betaalafspraken te maken. Het kan dan helpen om contact op te nemen met een incassobureau. Deze zorgt ervoor dat de klant brieven krijgt waarin staat dat hij moet betalen. Natuurlijk kost het werk van het incassobureau ook geld. Dit komt bovenop de schuld voor de schuldenaar. In veel gevallen betaalt de klant wel als er een incassobureau in het spel komt. Echter, als de klant zelfs dan niet betaalt, is het verstandig om een deurwaarder in te schakelen. Deze mag beslag leggen op de spullen van een schuldenaar en ze ook verkopen, zodat het verschuldigde bedrag uiteindelijk bij de onderneming terecht komt.

Zorg dus voor een goede debiteurenafdeling voor jouw onderneming. Zo wordt de kans kleiner dat klanten niet tijdig betalen. Mocht het toch zo ver komen, schakel dan een incassobureau of deurwaarder in. Meer informatie? Kijk op de site van Juristu!

Uit de krant